Η καταστροφική καταιγίδα που έπληξε την περιοχή του Παλαμά στις 18/7/2021(+Χάρτες)

Η καταστροφική καταιγίδα που έπληξε την περιοχή του Παλαμά στις 18/7/2021(+Χάρτες)

Για δεύτερη φορά το φετινό καλοκαίρι επλήγη η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παλαμά από μεγάλη σε ένταση καταιγίδα, με θυελλώδεις ριπαίους ανέμους, μεγάλο όγκο νερού και σποραδικές χαλαζοπτώσεις.
Γιατί εκδηλώθηκαν τόσο βίαια φαινόμενα;;
Καταρχήν η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας μας δείχνει ότι το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλία υπήρχε νότια-νοτιοδυτική κυκλοφορία με υψηλό δείκτη αστάθειας.


Με απλά λόγια είχαμε κίνηση του αέρα από τα νότια προς τα βόρεια με ταυτόχρονη τοπική ανοδική τροχιά.
Στις 15:00 της 18/7/2021 νοτιοδυτικά της πόλης του Παλαμά υπήρχε ένα μικρό σχετικά σε έκταση νεφικό σύστημα που έδινε λίγες τοπικές βροχές.


Από τις 15:00 μέχρι της 16:00 υπήρξε μία πολύ έντονη κατακόρυφη ανάπτυξη στην συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργώντας πολλαπλά καταιγιδοφόρα νέφη, ακριβώς νοτιοδυτικά της πόλης του Παλαμά, όπως φαίνεται στο δεύτερο χάρτη.


Αυτά τα καταιγιδοφόρα νέφη κινήθηκαν ταχύτατα προς τα βορειοανατολικά με ταυτόχρονη κατάρρευση, όπως φαίνεται στον τρίτο χάρτη.


Αυτή ήταν και η αιτία των θυελλωδών ριπαίων ανέμων που έπληξαν το Δήμο Παλαμά.
Με την κατάρρευση των καταιγιδοφόρων νεφών σημειώθηκαν και έντονες καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Στις 17:00 τα φαινόμενα εξασθένισαν στην περιοχή του Παλαμά, ενώ μία άλλη καταιγίδα δημιουργήθηκε βορειοανατολικά της πόλης του Παλαμά.


Τα χαρακτηριστικά των φυσικών φαινομένων και της εξέλιξης τους στην περιοχή του Παλαμά μας δίνουν την εικόνα μιας πολυκυτταρικής καταιγίδας που χτύπησε την συγκεκριμένη περιοχή.

Πηγές: ECMWF, Weather-radar

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *