ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 2η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 25-28/9/23 (αναλυτικοί χάρτες)

ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 2η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 25-28/9/23 (αναλυτικοί χάρτες)

Αρχίζουν να συμφωνούν σιγά σιγά τα προγνωστικά μοντέλα για την επερχόμενη κακοκαιρία που αναμένεται απο την Δευτέρα 25/9 στην χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο στην βραδινή του ανανέωση ( 23/9 12ζ) δείχνει πως τα έντονα φαινόμενα θα απασχολήσουν δυτική Μακεδονία, δυτική, νότια και νοτιοανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, βόρεια Στερεά και βόρεια Εύβοια. Πιο συγκεκριμένα τους νομούς: Γρεβενών, Τρικάλων, Καρδίτσας, νότια του νομού Λάρισας, Μαγνησίας (+Σποράδες), Φθιώτιδας, βόρεια του νομού Εύβοιας. Σε αυτά τα τμήματα θα σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής που τοπικά θα ξεπεράσουν και τα 100-130 χιλιοστά το τετραήμερο 25-28/9/23.

Στον παρακάτω χάρτη του Ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου μπορείτε να δείτε με τις χρωματικές διακυμάνσεις (όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο περισσότερα τα χιλιοστά) τις περιοχές που θα λάβουν τον περισσότερο υετό.

Στον επόμενο χάρτη μπορείτε να δείτε πιο εξειδικευμένα την περιφέρεια Θεσσαλίας και τα χιλιοστά που εκτιμά το ευρωπαϊκό μοντέλο στη βραδινή του (23/9, 12z) ανανέωση για το τετραήμερο 25-28/9.

Σύμφωνα τώρα με το αμερικάνικο προγνωστικό μοντέλο και την βραδινή του ανανέωση (23/9 12ζ) οι περιοχές που φαίνεται να δέχονται τα περισσότερα χιλιοστά βροχής είναι οι ακόλουθες: Τρίκαλα, Καρδίτσα, νότια νομού Λάρισας, Μαγνησία, Σποράδες, βόρεια και κεντρική Εύβοια, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία. Σε αυτές τις περιοχές αναμένονται τοπικά πάνω απο 100-130 χιλιοστά βροχής με αυξημένο τον κίνδυνο τοπικών πλημμυρών.

Στον παρακάτω χάρτη του αμερικάνικου προγνωστικού μοντέλου μπορείτε να δείτε με τις χρωματικές διακυμάνσεις (όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο περισσότερα τα χιλιοστά) τις περιοχές που θα λάβουν τον περισσότερο υετό.

Συνοψίζοντας τα βραδινά στοιχεία του Σαββάτου 23/9/23 απο τα δύο παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα μας δείχνουν οτι σχεδόν ταυτίζονται, με την διαφορά οτι το ευρωπαικό προγνωστικό μοντέλο δίνει τα περισσότερα χιλιοστά και βορειότερα εκτός απο την Φθιώτιδα που απ’ ότι φαίνεται θα είναι το επίκεντρο. Δηλαδή σε περιχές που δοκιμάστικαν πρόσφατα απο πλημμύρες (Θεσσαλία). Ενώ το αμερικάνικο προγνωστικό μοντέλο παρόλο που έχει μέσα περιοχές της Θεσσαλίας που είχαν πληγεί πρόσφατα, εντούτοις προβλέπει πως η ψυχρή λίμνη θα είναι λίγο νοτιότερα και έτσι τα περισσότερα χιλιοστά βροχής τα δίνει σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Ευρυτανίας, της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι που μας διαβάζουν απο Φθιώτιδα, Φωκίδα, Ευρυτανία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, νότια νομού Λάρισας, βόρεια και πιθανόν κεντρική Εύβοια, Βοιωτία, Μαγνησία & Σποράδες να πάρουν μέτρα προφύλαξης για πιθανές τοπικές πλημμύρες.

Αύριο το μεσημέρι θα εκδώσω αναλυτική πρόγνωση οπότε μείνετε συντονισμένοι για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Tονίζω οτι η συγκεκριμένη κακοκαιρία δεν θα θυμίζει σε καμία περίπτωση την κακοκαιρία Daniel με τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Η ενημέρωση θα είναι συνεχής οπότε μείνετε συντονισμένοι και κοινοποιήστε τα άρθρα μας σε φίλους και γνωστούς σας για την ενημέρωσή τους.

Επιμέλεια-σύνταξη άρθρου: Πάνος Αρχοντής Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος- Πιστοποιημένος Προγνώστης.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πηγή χαρτών: meteociel.com, meteologix.com

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *