Επιστημονική εξήγηση γιατί δεν χιόνισε στην περιοχή της Αγιάς (+χάρτης)

Επιστημονική εξήγηση γιατί δεν χιόνισε στην περιοχή της Αγιάς (+χάρτης)

Πολλά τα μηνύματά σας γιατί δεν χιόνισε στην κωμόπολη της Αγιάς ενώ αναμέναμε αρκετή χιονόστρωση που αυτή ποτέ δεν ήρθε.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τι συνέβη κατα τη διάρκεια εξέλιξης της κακοκαιρίας και δεν σημειώθηκαν έντονα φαινόμενα και μεγάλα ύψη χιονιού.

Ενώ όλα τα προγνωστικά μοντέλα έδειχναν οτι θα έχουμε ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους στην Αγιά οι οποίοι και μεταφέρουν υγρασία απο το Αιγαίο προς την περιοχή, εντούτοις κατα τη διάρκεια της κακοκαιρίας δεν έγινε αυτό. Αντίθετα είχαμε συνεχώς δυτικούς ανέμους οι οποίοι μας έρχονται απο τα δυτικά της Θεσσαλίας και είναι ξηροί.

Tα ανώτερα και μεσαία νέφη που έφθαναν στην περιοχή της Αγιάς είχαν εναποθέσει το υετικό φορτίο τους στον ηπειρωτικό κορμό με αποτέλεσμα να φθάνουν στην περιοχή με ελάχιστο φορτίο και χωρίς ανεφοδιασμό από το Αιγαίο δεν υπήρχε η δυναμική για δημιουργία χιονοπτώσεων.Ο δυτικός λοιπόν άνεμος σύμφωνα και με τον μετεωρολογικό μας σταθμό στην Αγιά έπνεε συνεχώς στην κωμόπολη,με αποτέλεσμα τα σύννεφα (τα οποία ξεκινούσαν απο τις ακτές του Ιονίου) που έφταναν απο την Λάρισα είχαν ήδη εναποθέσει τα έντονα φαινόμενα έως την Λάρισα και φτάνοντας στην Αγιά δεν συναντούσαν βορειοανατολικό άνεμο έτσι ώστε να εμπλουτιστούν με υγρασία με άμεση συνέπεια στην Αγιά και την ευρύτερη περιοχή να σημειώνεται ασθενής χιονόπτωση ή και καθόλου και να έχουμε μόνο συννεφιά.

Πιο συγκεκριμένα η γενική ροή του βορειοανατολικού ανέμου ήταν πολύ ασθενής στην περιοχή της Αγιάς. Από την άλλη πλευρά λόγω της εγκατάστασης της πολικής αέριας μάζας στον ηπειρωτικό κορμό η βαρομετρική πίεση κινούμενοι προς την ενδοχώρα ήταν υψηλότερη από την πίεση προς τα παράλια της Λάρισας. Έτσι υπήρχε μία μικρή έντασης ροή δυτικού ανέμου από την οροσειρά του Κισσάβου προς την θάλασσα. Η ροή αυτή απέτρεπε τον εφοδιασμό της περιοχής της Αγιάς με μεγάλα ποσά υγρασίας με άμεσο αποτέλεσμα την απουσία χιονοπτώσεων στην περιοχή. Αντίθετα στα παράλια Λάρισας ο βορειοανατολικός ήταν η αιτία που δέχθηκαν μεγάλα ύψη χιονιού ακόμα και τα παραθαλάσσια τμήματα.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε ακριβώς αυτό που σας ανέλυσα πιο πάνω και σας το κάνω πιο απλό στον χάρτη για να καταλάβετε τι ακριβώς συνέβη.

Τέλος στον τελευταίο χάρτη σήμερα το πρωί απο τον δορυφόρο βλέπετε όλη την πεδιάδα να έχει χιονοκάλυψη με το μπλέ κύκλο, ενώ την Αγιά με τον κόκκινο κύκλο να μην έχει καθόλου χιονοκάλυψη για τον λόγο που σας εξήγησα πιο πάνω.

Ο καιρός όπως λέω πάντα έχει τον τελευταίο λόγο πέρα απο κάθε προγνώστη όσο έμπειρος κι αν είναι και έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση αποφάσισε διαφορετικά απ’ότι έδιναν τα προγνωστικά μοντέλα.

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
e-mail: panosmeteo@gmail.com

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *