Ο “Daniel”, η γέννησή του και η καταστροφική πορεία του (αναλυτικοί χάρτες)

Ο “Daniel”, η γέννησή του και η καταστροφική πορεία του (αναλυτικοί χάρτες)

Η κακοκαιρία με την ονομασία ”Daniel” ήταν αδιαμφισβήτητα μια απο τις ιστορικότερες αν όχι η ιστορικότερη κακοκαιρία που επηρέασε την περιφέρεια Θεσσαλίας. Τεράστια ποσά βροχής πάνω απο 900 χιλιοστά σε μόλις δύο εικοσιτετράωρα (που αντιστοιχούν σε βροχή 2 ετών για την Αττική), μεγάλες πλημμύρες, ανυπολόγιστες καταστροφές σε φυτικό και ζωικό καφάλαιο και που δυστύχως οδήγησαν σε ανθρώπινες απώλειες.

Όλα αυτά φυσικά είχαν προβλεφθεί απο το σύνολο των μετεωρολόγων, ερασιτεχνών και επαγγελματιών και φυσικά και απο το δικό μας site απο την Κυριακή 3/9, που προειδοποιούσα μέσα απο την αναλυτική πρόγνωσή μου για την περιφέρεια Θεσσαλίας, για ισχυρές βροχές και καταιγίδες μεγάλης έντασης και διάρκειας και με πολύ μεγάλο κίνδυνο πλημμυρών. Πράγμα που μπορείτε να επιβεβαιώσετε ΕΔΩ.

Στο παρόν άρθρο θα σας αναλύσω πώς δημιουργήθηκε η κακοκαιρία “Daniel” και τι ήταν αυτό που την έκανε συνεχώς να δίνει μεγάλα ύψη βροχής στην περιφέρεια Θεσσαλίας με αμείωτης έντασης βροχή και μεγάλης διάρκειας.

Όλα ξεκίνησαν απο το Ωμέγα μπλόκ της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πού είχε ώς αποτέλεσμα τις υψηλές θερμοκρασίες σε τμήματα της δυτικής-κεντρικής Ευρώπης και τις κακοκαιρίες στην νοτιοδυτική και νοτιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα). Παρακάτω χάρτης.

Πολύ ψυχρές αέριες μάζες απο τα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης έφθασαν στην χώρα μας και συνάντησαν το πολύ θερμό Αιγαίο, με αποτέλεσμα την δημιουργία αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού νοτιοδυτικά της χώρας μας. Παρακάτω χάρτης.

Το χαμηλό αυτό με την ονομασία ”Daniel” έμεινε σχεδόν στάσιμο νοτιοδυτικά της χώρας μας με αποτέλεσμα τις συνεχείς βροχές και καταιγίδες σε τμήματα της Θεσσαλίας των Σποράδων της βόρειας Εύβοιας και της βόρειας Στερεάς. Φυσικά σε αυτό βοήθησε το Ωμέγα μπλόκ που αναφέραμε πιο πάνω, αλλά και οι υψηλές πιέσεις στα βόρεια Βαλκάνια.

Ουσιαστικά το χαμηλό αποκόπηκε απο την υπόλοιπη κυκλοφορία και έμεινε εγκλωβισμένο νοτιοδυτικά της χώρας μας και σχεδόν στάσιμο έδωσε τα μεγάλα ύψη βροχής στις παραπάνω περιοχές.

Τον πιο σημαντικό ρόλο στα μεγάλα ύψη βροχής εκτός απο τα παράπανω που αναφέραμε έπαιξε η σύγκλιση του βορειοανατολικού με τον νοτιοανατολικό άνεμο στο Αιγαίο και πάνω απο τα κεντροανατολικά τμήματα της χώρας. Αυτή η σύγκλιση σε συνδιασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Αιγαίου είχαν ώς αποτέλεσμα την συνεχή παραγωγή υδρατμών και την εναπόθεσή τους ώς έντονες βροχές και καταιγίδες στην Θεσσαλία και τις Σποράδες για 3 συνεχόμενες ημέρες. Παρακάτω χάρτης.

Επίσης στα ανώτερα στρώματα το ρεύμα ήταν νοτιοανατολικό που σημαίνει πως η Θεσσαλία δεχόταν συνεχή ανατροφοδότηση υγρασίας απο το Αιγαίο που ήταν ακόμη ένα βασικό στοιχείο για τις συνεχόμενες βροχές-καταιγίδες μεγάλης έντασης και διάρκειας. Επόμενος χάρτης.

Συνοψίζοντας:

Η συγκεκριμένη κακοκαιρία με τα βασικά χαρακτηριστικά της που αναλύσαμε, είναι μια κακοκαιρία παλαιάς κοπής για την Θεσσαλία, που οι παλαιότεροι γνωρίζουν πως τέτοιου είδους κακοκαιρίες δίνουν μεγάλα ύψη βροχής και χιονιού αντίστοιχα τους χειμερινούς μήνες.

Το πολύ θερμό Αιγαίο σε συνδυασμό με τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα, οι συγκλίσεις του βορειοανατολικού με τον νοτιοανατολικό άνεμο στο Αιγαίο και το σχεδόν στάσιμο χαμηλό νοτιοδυτικά της χώρας μας ήταν τα κύρια αίτια που η Θεσσαλία δέχθηκε τεράστια ύψη βροχής και μεγαλύτερα του Μεσογειακού κυκλώνα Ιανού!

Η απάντηση στην ερώτηση που πολλοί μου έχετε κάνει αν θα μπορούσε η πολιτεία να έχει προλάβει το κακό και να μην έχουμε τέτοιες καταστροφές είναι όχι, καθώς έπεσαν τουλάχιστον 600 χιλιοστά βροχής σε κατοικημένες περιοχές και σε κανένα μέρος του κόσμου οι υποδομές δεν θα τα άντεχαν. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τις επόμενες κακοκαιρίες που θα έρθουν οτι θα πρέπει να ζήσουμε ανάλογα περιστατικά ή οτι κάποια πράγματα θα έπρεπε να γίνουν καλύτερα και δεν έγιναν.

Αντιθέτως θα πρέπει η πολιτεία σε συνεργασία με τους αρμόδιους μηχανικούς, μετεωρολόγους και όποιοι άλλοι χρειάζονται, να πάρουν άμεσα μέτρα, αξιοποιώντας τις σύγχρονες μεθόδους της τεχνολογίας για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών που θα αντέχουν σε αυτές τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και στα μεγάλα ύψη βροχής.

Τα επόμενα χρόνια τέτοιου είδους φαινόμενα θα είναι πάρα πολύ συχνά, οι εποχές όπως τις γνωρίζαμε έχουν χαθεί. Ήδη ζούμε τις ακρότητες, απο τη ζέστη στο κρύο και απο την ξηρασία στην πλημμύρα!

Αν δεν πάρουμε μάθημα απο αυτό το κακό που μας συνέβει τότε σίγουρα μας περιμένουν πολλά παρόμοια περιστατικά στο άμεσο μέλλον!

Επιμέλεια-σύνταξη άρθρου: Πάνος Αρχοντής Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος- Πιστοποιημένος Προγνώστης.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πηγή χαρτών: meteociel.com ecmwf.int

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *