ΓΙΑΤΙ ΦΕΤΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ (αναλυτικοί χάρτες)

ΓΙΑΤΙ ΦΕΤΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ (αναλυτικοί χάρτες)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Το φετινό καλοκαίρι για την χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητα το θερμότερο που έχει περάσει. Οι θερμοκρασίες απο τον Ιούνιο έως και τώρα σε καθημερινή βάση είναι πολύ υψηλές (τουλάχιστον 5-8 βαθμούς πάνω απο τα κλιματικά) με την ανομβρία να χτυπάει κόκκινο στο σύνολο της χώρας, καθώς στις περισσότερες περιοχές δεν έχει πέσει σταγόνα βροχής.

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τον μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης των πυρκαγιών, επίσης πολλά δέντρα βλέπουμε να έχουν κιτρινίσει τα φύλλα τους, καθώς λόγω της ξηρασίας ρίχνουν τα φύλλα τους για να κρατήσουν τους χυμούς τους έτσι ώστε να μην ξεραθούν τελείως. Και φυσικά πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα χωράφια τους και το πότισμα αυτών.

Και τα παλαιότερα χρόνια είχαμε θερμά καλοκαίρια, αλλά είχαμε όμως και μεγάλες περιόδους δροσιάς ανάμεσα στους καύσωνες, πράγμα που πλέον δεν βλέπουμε.

Γιατί όμως φέτος υπάρχει αυτή η μεγάλη εμμονή με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε καθημερινή βάση;

Παρακάτω θα δώσουμε μια απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

Φέτος λοιπόν στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω απο την Ευρώπη υπάρχει μια εμμονή.

Πιο συγκεκριμένα στην βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισλανδία υπάρχει απο την αρχή του καλοκαιριού σχεδόν στάσιμο ένα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα το ονομάσουμε πολικό χαμηλό λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας καθώς βρίσκεται στον Βόρειο Πόλο.

Το συγκεκριμένο λοιπόν πολικό χαμηλό απο την αρχή του φετινού καλοκαιριού είναι σχεδόν στάσιμο στην περιοχή με αποτέλεσμα εκεί να σημειώνονται έντονες βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με τις θερμοκρασίες να είναι πολύ χαμηλές. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη κυριαρχεί η ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Φωτογραφία παρακάτω.

Αυτό λοιπόν το πολικό χαμηλό λειτουργεί ως εμποδιστής του αντικυκλώνα των Αζόρων να αναπτυχθεί βορειότερα και να δώσει καλοκαιρία στην Ισλανδία και με αυτό το τρόπο να ανοίξει τον δρόμο για να έρθουν ψυχρότερες αέριες μάζες και αστάθεια απο την βόρεια Ευρώπη προς τον νότο.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε τον αντικυκλώνα των Αζόρων και τον εμποδισμό που δέχεται απο το πολικό χαμηλό και δεν μπορεί να επεκταθεί σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη.

Αν λοιπόν μπορούσε να αναπτυχθεί ο αντικυκλώνας τον Αζόρων βορειότερα τότε θα άνοιγε ο δρόμος να έρθουν ψυχρές αέριες μάζες νοτιότερα μαζί με αστάθεια που θα έφερνε τις πολυπόθητες βροχές στην χώρα μας.

Αυτή η εμμονή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας για μήνες είναι και το αποτέλεσμα των συνεχόμενων πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της μεγάλης ανομβρίας στην χώρα μας, πράγμα που δεν φαίνεται να αλλάζει έως και το τέλος του μήνα.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ όσο κι αν κάποιοι ακόμη βρίσκονται στην αγκαλιά του Μορφέα!!

ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΕΓΚΥΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ

Πηγή χαρτών: ecmwf.int, meteociel.fr

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *