Αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση και ζωνικοί άνεμοι- τι μπορεί να φέρουν στην πορεία του χειμώνα (+χάρτες)
Όπως έχουμε πεί σε παλαιότερα άρθρα μας τους χειμερινούς μήνες όταν και έχουμε στρατοσφαιρική θέρμανση ή αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστεί η χώρα μας απο ψυχρή-ες εισβολή-ές.
Για να θυμίσουμε εν τάχει η θερμοκρασία στα 10hpa στην στρατόσφαιρα κυμαίνεται στους -60 με -80 βαθμούς κελσίου. Όταν έχουμε στρατοσφαιρική θέρμανση η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει έως και 60-70 βαθμούς βαθμούς, άν αυτό γίνει αιφνίδια τότε λέμε οτι έχουμε αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση. Στην αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση οι ζωνικοί άνεμοι που πνέουν σε αυτό το ύψος απο δυτικοί γυρίζουν σε ανατολικούς με αποτέλεσμα να έχουμε διάσπαση του πολικού στροβίλου.
Πρίν μας έρθει η κακοκαιρία ”Barbara” που μας απασχόλησε απο τις 5 έως τις 10 του Φεβρουαρίου, είχαμε στρατοσφαιρική θέρμανση τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου και τότε το είχαμε αναφέρει οτι έχουμε σοβαρές πιθανότητες να επηρεαστούμε απο ψυχρές εισβολές στις αρχές του Φεβρουαρίου.
Η θέρμανση της στρατόσφαιρας συντελείται στα 10hpa σε ύψος δηλαδή 30χλμ, και για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματά της στην τροπόσφαιρα (οι ψυχρές εισβολές που ανέφερα πιο πάνω) χρειάζονται απο 5 έως 15 ημέρες.
Αυτό λοιπόν αναμένεται να συμβεί εκ νέου στις 14 αλλά και στις 23 του Φεβρουαρίου, θα έχουμε λοιπόν δύο στρατοσφαιρικές θερμάνσεις.
Στους παρακάτω χάρτες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τις 2 στρατοσφαιρικές θερμάνσεις που θα συντελεστούν στις ημερομηνίες που προαναφέραμε, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό στην στάθμη των 10hpa είναι οι ζωνικοί άνεμοι. Οι άνεμοι αυτοί πνέουν πάντα απο δυτικές διευθύνσεις και είναι πάρα πολύ ισχυροί. Όταν έχουμε αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση, οι άνεμοι γυρίζουν σε ανατολικούς πράγμα που σημαίνει οτι ο πολικός στρόβιλος εξασθενεί, σπάει και αντικαθίσταται απο ένα αντικυκλωνικό σύστημα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η κίνηση ψυχρών αερίων μαζών προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.
Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε με την παχιά μπλέ γραμμή την πρόγνωση του Ευρωπαϊκού κέντρου ECMWF για πτώση των ισχυρών ζωνικών ανέμων και κάτω απο το 0 στις 20 του μήνα όπως σας έχω τονίσει σε μαύρο κύκλο, που σημαίνει αντιστροφή των ανέμων απο δυτικούς σε ανατολικούς.
Στον επόμενο πίνακα βλέπετε την πρόβλεψη του GEFS για την ένταση των ζωνικών ανέμων όπως αυτή ανανεώνεται κάθε 4 ημέρες. Παρατηρείτε λοιπόν σύμφωνα με την σημερινή πρόγνωση 10/2 με την μπλέ γραμμή, την πτώση των ζωνικών ανέμων απο τις 23 του μήνα και την αντιστροφή σε ανατολικούς.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Συμπερασματικά λοιπόν και σύμφωνα πάντα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αναλύσαμε πιο πάνω η Ευρώπη και πιθανόν η χώρα μας θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για νέα επίσκεψη του χειμώνα και του ψύχους τις τελευταίες 8 ημέρες του μήνα και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Βέβαια ακόμα αυτό δεν έχει φανεί στα προγνωστικά μοντέλα, καθώς θα πρέπει πρώτα να συντελεστεί η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση και μετά σιγά σιγά θα αρχίσουν τα προγνωστικά μοντέλα να δείχνουν ψυχρές εισβολές στην Ευρώπη.
Το που θα κάτσει η μπίλια και ποιές περιοχές θα επηρεαστούν κανείς δεν το γνωρίζει, μπορεί να επηρεαστεί η κεντρο βόρεια Ευρώπη ή η κεντροδυτική ή τα Βαλκάνια και η χώρα μας.
Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως ο χειμώνας σε καμία περίπτωση δεν τελείωσε ακόμη και έχουμε να δούμε πολλά πράγματα!
Θα επανέλθω με νεότερο άρθρο όταν έχουμε πιο χειροπιαστά δεδομένα στα χέρια μας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ