ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΣΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΛΟΓΟΣ (+αναλυτικοί χάρτες)

ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΣΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΛΟΓΟΣ (+αναλυτικοί χάρτες)

Πολλοί θα έχετε διαβάσει τις τελευταίες ημέρες με παχυλούς τίτλους για έλευση καύσωνα και πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Φυσικά δεν είναι άλλοι απο αυτούς που τον χειμώνα σας έλεγαν οτι θα θαφτούμε στο χιόνι, θα πνιγούμε και άλλα τέτοια ανυπόστατα και τρομολαγνικά δημοσιεύματα. Οπότε καταλαβαίνετε ήδη πρίν καν ξεκινήσω την καιρική μου ανάλυση για τις επόμενες ημέρες, οτι στον βωμό του χρήματος και των κλίκς η τρομολαγνεία απο κάποιους δεν έχει όρια!

Εδώ όμως όπως γνωρίζετε όλα αυτά τα χρόνια θα αναφέρουμε ακριβώς τα πράγματα όπως μας τα μεταφέρουν τα προγνωστικά μοντέλα και όχι όπως εμείς θα θέλαμε να είναι.

Πρίν περίπου μια εβδομάδα μέσα απο τα προφίλ μου στο facebook σας είχα ενημερώσει οτι επικείται η έλευση μιας θερμής μάζας μετά τις 15-16 του μήνα και πράγματι ακόμη και σήμερα τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στην δυτική, νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας δεν θα γίνει τόσο αντιληπτή απο την Θεσσαλία και βορειότερα καθώς η συννεφιά σε συνδιασμό με την αφρικανική σκόνη και τις τοπικές μπόρες θα συγκρατήσουν τον υδράργυρο.

Αυτό θα συμβεί διότι αυτή την εποχή ακόμη στην περιοχή της Μεσογείου λιμνάζουν ψυχρότερες μάζες και η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ακόμη υγρή, οπότε θα έχουμε δημιουργία νεφώσεων που δεν θα αφήσουν μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να φτάσει στο έδαφος και άρα οι θερμοκρασίες δεν θα φτάσουν σε πολύ υψηλά-ακραία επίπεδα.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε την μέση υγρασία στις στάθμες 700 και 300 hPa και παρατηρούμε την αυξημένη υγρασία στην χώρα μας στις 18 του μήνα, πράγμα που υποδηλώνει αυξημένες νεφώσεις.

Στον επόμενο χάρτη βλέπετε την συνολική νεφοκάλυψη για τις 17/5.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε με τα σκούρα κόκκινα χρώματα την θερμή μάζα που θα φθάσει το ύψος της Στερεάς, γι’αυτό και οι θερμοκρασίες απο την Θεσσαλία και βορειότερα θα είναι χαμηλότερες.

Πιο συγκεκριμένα απο την Πέμπτη 16 του μήνα η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο και θα φτάσει τους 28 βαθμούς στην δυτική και νότια χώρα, ενώ απο την Θεσσαλία και βορειότερα δεν θα ξεπεράσει τους 22 βαθμούς. Την Παρασκευή 17/5 η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 βαθμούς κελσίου στην δυτική και νότια χώρα, απο την Θεσσαλία και βορειότερα δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς κελσίου. Το Σάββατο 18/5 στην δυτική και νότια χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32-33 και στην Κρήτη τοπικά ίσως τους 34-35 βαθμούς κελσίου, απο την Θεσσαλία και βορειότερα η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 25-26 βαθμούς κελσίου. Τέλος την Κυριακή 19/5 η θερμοκρασία θα φτάσει στην δυτική και νότια χώρα τους 32-34 βαθμούς, ενώ απο την Θεσσαλία και βορειότερα δεν θα ξεπεράσει τους 27-28 βαθμούς κελσίου.

Φυσικά δεν θα λείψουν οι τοπικές μπόρες απο την Θεσσαλία και βορειότερα όπως προαναφέραμε οι οποίες και θα συγκρατήσουν τον υδράργυρο.

Στους παρακάτω χάρτες Θεσσαλίας και Ελλάδας βλέπετε ενδεικτικά το συνολικό ύψος βροχής έως την Κυριακή 19/5.

Τέλος αναμένεται αρκετή μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα το διάστημα 16-19/5 όπως θα δείτε στον χάρτη που ακολουθεί.

Όπως συμπερένετε κανένας καύσωνας δεν αναμένεται σύμφωνα πάντα με τα σημερινά και όπως έχουν στοιχεία της 12ης Μαΐου. Η θερμοκρασία θα ανέβει σε καλοκαιρινά αλλά όχι ακραία επιπεδά και όχι σε όλη τη χώρα.

Προσέχετε λοιπόν απο ποιούς ενημερώνεστε και παρακολουθείτε τα δελτία που δημοσιεύω για να γνωρίζετε έγκυρα και έγκαιρα τι αναμένεται να συμβεί, χωρίς τρομολαγνείες και χωρίς εντυπωσιασμούς για χάρη των κλίκς.

ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ ΜΕΣΩ PAYPAL ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΕΓΚΥΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ

Πηγή χαρτών: ventusky.com, forecast.uoa.gr, tropicaltidbits.com, wetter3.de, ecmwf.int, meteociel.fr

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Panos Archontis C
fb page: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *