ΠΕΡΙ ΝΕΑΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ (αναλυτικοί χάρτες)

ΠΕΡΙ ΝΕΑΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ (αναλυτικοί χάρτες)

Απο το Σάββατο 16/9 και μέσα απο τα προσωπικά μου προφίλ στο facebook καθώς και την σελίδα μας στο facebook, σας ενημέρωνα οτι ήδη ξεκίνησαν οι γνωστοί-άγνωστοι να γράφουν οτι έρχεται νέος Daniel, θα πνιγεί η Θεσσαλία ξανά, έρχεται κυκλώνας τέλος του Σεπτεμβρίου και άλλα τέτοια ανυπόστατα και απαράδεκτα πράγματα.

Ακόμη και σήμερα 20/9, τέσσερις μέρες μετά, βλέπω πολλούς στα προσωπικά τους προφίλ στο facebook να κοινοποιούν ανάλογες δημοσιεύσεις τρομολαγνικών κειμένων περι έλευσης σοβαρής κακοκαιρίας. Δημοσιεύσεις οι οποίες τρομάζουν τους πολίτες που ήδη δεν έχουν σπίτια να κοιμηθούν, έχουν χάσει τα χωράφια τους, τα ζώα τους, τους συνανθρώπους τους! Και κάποιοι ΑΣΧΕΤΟΙ που δεν έχουν ιδέα απο Μετεωρολογία και κρύβονται πίσω απο την ανωνυμία του διαδικτύου σπέρνουν τον πανικό με μοναδικό σκοπό να βγάλουν χρήματα στις πλάτες των δοκιμαζομένων συμπολιτών μας!

Επειδή όπως με ξέρετε όσοι με διαβάζετε χρόνια, εδώ λέμε τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς εντυπωσιασμούς, με σεβασμό στον πολίτη και στην επιστήμη της Μετεωρολογίας. Και προπαντός δεν είναι ποτέ σκοπός μας η προβολή, η διαφήμισή ή η εισροή χρημάτων στις τσέπες μας!

Πάμε λοιπόν να δούμε τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία για την ερχόμενη εβδομάδα και τι διάθεση έχει να το πώ πιο απλά να μαγειρέψει η καιρική κουζίνα.

Σύμφωνα με τα δύο μεγάλα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) και το Αμερικάνικο (GFS), απο την Δευτέρα 25/9 ψυχρή λιμνή απο την κεντρική Ευρώπη θα κατέβει στον κόλπο της Γένοβας, ωθούμενη απο υψηλές πιέσεις στα δυτικά της Ευρώπης θα κινηθεί νοτιότερα στην Ιταλία και θα δώσει βροχές και καταιγίδες.

Υπάρχουν όμως βασικές διαφορές στα δύο αυτά προγνωστικά μοντέλα για την κίνηση της ψυχρής λίμνης, αν θα μείνει δηλαδή στάσιμη στην Ιταλία και αργά κινούμενη ανατολικά εξασθενήσει και απλά μας επηρεάσει με λίγες βροχές διαλυόμενη (1 σενάριο ECMWF) ή αν δημιουργηθεί βορειοδυτικά της χώρας μας και περνώντας πάνω απο αυτή θα μας επηρεάσει με αρκετές βροχές (2 σενάριο GFS).

Το πρώτο σενάριο του Ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη.

Σύμφωνα τώρα με το σενάριο 2 απο το Αμερικάνικο προγνωστικό μοντέλο (GFS), δείχνει η ψυχρή λίμνη να βρίσκεται βορειοδυτικά της χώρας μας και σταδιακά καθώς θα περνάει αργά πάνω απο την χώρα μας, θα αφήσει πολλές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της για τουλάχιστον 24-36 ώρες.

Το δεύτερο αυτό σενάριο μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω χάρτη.

Συνοψίζοντας λοιπόν δεν υπάρχει κανένας κυκλώνας που να έρχεται στην χώρα μας, τουλάχιστον μεχρί αυτή την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, δεν υπάρχει αυτό το σενάριο και δεν εμφανίζεται απο κανένα προγνωστικό μοντέλο!!

Η διαφορά που έχουμε σε αυτή την περίπτωση με την κακοκαιρία Daniel είναι οτι τα προγνωστικά στοιχεία όπως συμπεραίνετε και εσείς είναι ακόμη ασταθή για την πορεία που θα ακολουθήσει η κακοκαιρία και κατ’ επέκταση που θα σημειωθούν περισσότερα, εντονότερα ή λιγότερα φαινόμενα. Στον Daniel δηλαδή ήταν ξεκάθαρο πολλές ημέρες πρίν οτι θα πέσουν μεγάλα ύψη βροχής σε σχέση με την αλλαγή που αναμένουμε απο την νέα εβδομάδα.

Περιμένουμε λοιπόν να σταθεροποιηθούν τα στοιχεία για να δούμε όλες τις λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ΜΗΝ διαβάζετε προγνώσεις απο άσχετους και ιδιαίτερα ανυπόγραφες που στόχο έχουν να σας τρομοκρατήσουν.

Διαδώστε το site μας στους φίλους σας για να ενημερώνονται έγκυρα και έγκαιρα.

Και ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να επέμβουν οι αρμόδιες αρχές και να σταματήσουν αυτά τα άτομα να διαδίδουν ψέματα στα ΜΜΕ καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Επιμέλεια-σύνταξη άρθρου: Πάνος Αρχοντής Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος- Πιστοποιημένος Προγνώστης.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *