Βελτίωση της ακρίβειας των μετεωρολογικών προβλέψεων και της κλιματικής ανάλυσης με τη βοήθεια του Μηχανισμού Χρηματοδότησης Συστηματικών Παρατηρήσεων SOFF

Βελτίωση της ακρίβειας των μετεωρολογικών προβλέψεων και της κλιματικής ανάλυσης με τη βοήθεια του Μηχανισμού Χρηματοδότησης Συστηματικών Παρατηρήσεων SOFF

Η ακρίβεια των μετεωρολογικών προγνώσεων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των σταθμών της ανώτερης ατμόσφαιρας, που μας δίνουν πληροφορίες για την κατακόρυφη δομή της ατμόσφαιρας πάνω από μία περιοχή.
Ένας σταθμός ανώτερης ατμόσφαιρας είναι μία ραδιοβολίδα, δηλαδή ένα μπαλόνι με υδρογόνο που μεταφέρει έναν πομπό με ηλεκτρονικά όργανα (θερμόμετρο, υγρόμετρο, βαρόμετρο).


Το μπαλόνι κινείται γρήγορα προς τα πάνω, μεταφέροντας παράλληλα τον πομπό με τα όργανα.
Στο έδαφος υπάρχει ένα ραντάρ δέκτης που παρακολουθεί το μπαλόνι και συνεχώς καταγράφει τις ατμοσφαιρικές παραμέτρους στα διάφορα ύψη.
Όσο πιο πυκνό το δίκτυο των σταθμών τόσο πιο ακριβή προγνωστικά δεδομένα έχουμε από τα αριθμητικά μοντέλα.
Τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των σταθμών της ανώτερης ατμόσφαιρας στην Αφρική μειώθηκε κατά 50%, επηρεάζοντας την ακρίβεια των προγνωστικών μοντέλων.
Με τη δημιουργία του Μηχανισμού Χρηματοδότησης Συστηματικών Παρατηρήσεων SOFF (Systematic Observations Financing Facility) αναμένεται αύξηση του αριθμού των σταθμών σε όλη την υφήλιο, συμβάλλοντας σε πιο ασφαλείς και αξιόπιστες προγνώσεις και βελτίωση της κλιματικής ανάλυσης.
Το SOFF θα καλύψει τα κενά στα βασικά δεδομένα καιρού και κλίματος που υπονομεύουν την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για την προώθηση της ανθεκτικής ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο.  Οδηγώντας σε καλύτερες μετεωρολογικές προβλέψεις, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και υπηρεσίες πληροφοριών για το κλίμα, το SOFF θα σώσει ζωές και θα βοηθήσει ώστε να παραχθούν τα προς το ζην των πιο ευάλωτων ανθρώπων στον πλανήτη μας.  Χωρίς αυτό, οι διεθνείς προσπάθειες για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στο κλίμα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πιθανό να παραμείνουν φραγμένες.

Πηγή Πληροφοριών: ECMWF

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *