Ο λόγος που η Ευρώπη θα έχει ήλιο τα Χριστούγεννα ενώ η Αμερική ισχυρό κύμα ψύχους (αναλυτικοί χάρτες)

Ο λόγος που η Ευρώπη θα έχει ήλιο τα Χριστούγεννα ενώ η Αμερική ισχυρό κύμα ψύχους (αναλυτικοί χάρτες)

Ήδη περιοχές της Αμερικής βιώνουν πολύ ισχυρές χιονοθύελλες με βίαιη μεταφορά πολικού ψύχους με θερμοκρασίες που θα φτάσουν και τους -30 βαθμούς κελσίου (με αίσθηση στο ανθρώπινο σώμα -45 βαθμούς κελσίου). Αυτή η πολύ έντονη και επικίνδυνη ψυχρή εισβολή θα φτάσει έως και τα νότια τμήματα των ΗΠΑ ( Τέξας, Αλαμπάμα). Όπως μπορούμε να δούμε και στον παρακάτω χάρτη  850hpa που μεταφράζεται με θερμοκρασίες στα 1500μ υψόμετρο, οι κεντρο ανατολικές πολιτείες τις αμέσως επόμενες ώρες θα βρίσκονται σε θερμοκρασίες που στα πεδινά θα μεταφράζονται σε μέγιστες -16 βαθμών κελσίου, συνοδεία ισχυρών ανέμων 8-9 μποφόρ.

Την ίδια ώρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και στην Ευρώπη ο καιρός θα είναι μαλακός και στην Μεσόγειο σχεδόν ανοιξιάτικος όπως μπορούμε να δούμε στον παρακάτω χάρτη με τις θερμοκρασίες στα 1500μ υψόμετρο που στα πεδινά θα μεταφράζονται σε θερμοκρασίες 16-20 βαθμούς κελσίου.

Τι είναι αυτό όμως που δημιουργεί τα ηλιόλουστα Χριστούγεννα στην χώρα μας και τα άκρως επικίνδυνα παγωμένα στην Αμερική;

Η απάντηση είναι ο αεροχείμαρρος. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Αυτός ο αεροχείμαρρος θα πνέει απο 150-230χλμ/ώρα στα 10 χιλιόμετρα απο την επιφάνεια της γής και θα δημιουργεί μια ομπρέλα να το πούμε πιο απλά που θα εμποδίζει την όποια κίνηση ψυχρού αέρα προς τα νοτιότερα τμήματα της Ευρώπης, όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη.

Με πιο απλά λόγια για να έχουμε κακοκαιρίες στην χώρα μας και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα πρέπει να υπάρχει ισχυρός αντικυκλώνας στον Ατλαντικό (Αζόρικος αντικυκλώνας-την ονομασία την πήρε απο τα νησία των Αζόρων) και απουσία του ισχυρού αεροχείμαρρου, τότε μόνο θα έχουμε βάσιμες ελπίδες να δούμε χειμώνα!

Η ιστορία έχει δείξει οτι μετά απο τέτοια έντονα κύματα ψύχους στην Αμερική, η Ευρώπη μέσα σε διάστημα ενός μήνα επηρεάζεται απο ψυχρές εισβολές και κρύο καιρό με χιονοπτώσεις. Αυτό δείχνουν και κάποια μακροπρόθεσμα στοιχεία που παρακολουθώ για τα μέσα του Γενάρη και έπειτα.

Αυτή η κατάσταση με άνομβρο και σχετικά μαλακό καιρό τις μεσημεριανές ώρες θα συνεχιστεί έως και την Πρωτοχρονιά σύμφωνα πάντα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία.

Επιμέλεια-σύνταξη άρθρου: Πάνος Αρχοντής Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος- Πιστοποιημένος Προγνώστης.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *