Ένταση της μεσημβρινής-απογευματινής αστάθειας το Σάββατο 18/6/2022 και αποχώρησή της από τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα(+Χάρτες)

Ένταση της μεσημβρινής-απογευματινής αστάθειας το Σάββατο 18/6/2022 και αποχώρησή της από τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα(+Χάρτες)

Η διέλευση του αυλώνα των χαμηλών γεωδυναμικών υψών της μέσης και ανώτερης ατμόσφαιρας από τη χώρα μας το Σάββατο 18/6 θα συμβάλει  στην ένταση και γενίκευση της μεσημβρινής – απογευματινής αστάθειας στην ηπειρωτική Ελλάδα με βροχές, τοπικές καταιγίδες, διάσπαρτες χαλαζοπτώσεις, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ισχυρούς κατά τόπους ριπαίους ανέμους.

Την Κυριακή 19/6 η αστάθεια θα εξασθενήσει λίγο και θα περιοριστεί σε πιο τοπικό επίπεδο, ενώ από τη Δευτέρα 20/6 θα αποχωρήσει από τη χώρα μας.  
Από την Τρίτη 21/6 αναμένεται βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας στη χώρα μας και πιθανόν από την Τετάρτη 22/6 μέχρι και την Παρασκευή 24/6 να έχουμε το πρώτο έντονο θερμό επεισόδιο του φετινού καλοκαιριού.

Αναλυτικότερα:
Το Σάββατο 18/6/2022 αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην κεντρική Μακεδονία, την Πίνδο, τα πεδινά της δυτικής Θεσσαλίας, τα ορεινά του Ολύμπου, του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου με μέτρια προς αυξημένη πιθανότητα για εκδήλωση τοπικών βροχών με την μορφή της μπόρας.
Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται να δημιουργηθούν νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης στην Ήπειρο, τα νησιά του κεντρικού -νοτίου Ιονίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την κεντρική-βόρεια Εύβοια, την κεντρική-ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και θα σημειωθούν βροχές κατά τόπους ισχυρές και τοπικές καταιγίδες που πιθανόν να συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους και διάσπαρτες χαλαζοπτώσεις.
Επίσης στις προαναφερθείσες περιοχές θα σημειωθεί έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με μεγάλη συχνότητα κεραυνών.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις, οι οποίες στην Δυτική Μακεδονία θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν μπόρες και σποραδικές καταιγίδες.
Από τις πρώτες βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.


Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις, αρχικά 4-5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν στα 6-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 14 έως 29 °C και στην υπόλοιπη χώρα από 17 έως 31 °C.
Την Κυριακή 19/6/2022 αρχικά στην κεντρική Μακεδονία περιμετρικά του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την κεντρική και στην βόρεια Εύβοια αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρώτα κατά μήκος των προαναφερόμενων περιοχών που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και εν συνεχεία και στην προαναφερθείσα ενδοχώρα.
Το μεσημέρι τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα σταματήσουν, ενώ στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα θα εκδηλωθεί αστάθεια με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο από βορειοανατολικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 6-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 12 έως 29 °C και στην υπόλοιπη χώρα από 16 έως 31 °C.
Τη Δευτέρα 20/6/2022 προβλέπεται καλοκαιρία σε όλη σχεδόν τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στο Αιγαίο από τις ίδιες διευθύνσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 12 έως 31 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 15 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *