Θυελλώδεις νοτιάδες, ισχυρές βροχές στην βορειοδυτική Ελλάδα και μεταφορά σκόνης το ερχόμενο τετραήμερο 31/3 έως 3/4/2022(+Χάρτες)

Θυελλώδεις νοτιάδες, ισχυρές βροχές στην βορειοδυτική Ελλάδα και μεταφορά σκόνης το ερχόμενο τετραήμερο 31/3 έως 3/4/2022(+Χάρτες)

Η πολύ μεγάλη ατμοσφαιρική διαταραχή της δυτικής Ευρώπης αναμένεται να προκαλέσει μεταφορά θερμών αερίων μαζών και σκόνης από την βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας την Πέμπτη 31/3 και την Παρασκευή 1/4. 

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας. Το Σάββατο ψυχρότερες αέριες μάζες από την κεντρική Ευρώπη θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και θα προκαλέσουν και πτώση της θερμοκρασίας.
Αναλυτικότερα:
Την Πέμπτη 31/3/2022 στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική, την κεντρική και βόρεια Ελλάδα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με γενικευμένες βροχές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας και τοπικές βροχές στις υπόλοιπες προαναφερθείσες περιοχές.
Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα νησιά του βορειοδυτικού Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες και θολή ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι βροχές που θα σημειωθούν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα λασποβροχές.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νότιες έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 6 έως 19 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 9 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή 1/4/2022 στην Κέρκυρα, τη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τα βόρεια της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και τοπικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο.
Οι βροχές που θα σημειωθούν θα είναι κυρίως λασποβροχές.

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις με ηλιοφάνεια, πολύ θολή ατμόσφαιρα, λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης και θυελλώδεις νοτιάδες όχι μόνο σε θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και στην ανατολική πλευρά της οροσειράς της Πίνδου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις αρχικά 6 έως 7 μποφόρ, οι οποίοι σταδιακά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5-6 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις νοτιάδες 8-9 μποφόρ και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο έως 10 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα άνοδο και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 7 έως 23 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 9 έως 25 βαθμούς.
Στην βόρεια Κρήτη λόγω του καταβάτη νότιου ανέμου (Λίβας) η θερμοκρασία πιθανόν να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς.
Το Σάββατο 2/4/2022 στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τη δυτική Θεσσαλία, τα βόρεια της Μακεδονίας και στη Θράκη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και τοπικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στα βόρεια της Μακεδονίας και στην Θράκη.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με αρκετή ηλιοφάνεια και αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης μέχρι το απόγευμα.
Από το απόγευμα και από τα δυτικά αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η αφρικανική σκόνη και να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι 5-6 μποφόρ θα πνέουν το απόγευμα του Σαββάτου και στην ανατολική πλευρά της Πίνδου.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 20 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 6 έως 22 βαθμούς.
Την Κυριακή 3/4/2022 στο βόρειο Ιόνιο και στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται αρχικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κέρκυρα, την Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου πάνω από τα 800-1000 μέτρα.
Σταδιακά και μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα
εξασθενήσουν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες τοπικές νεφώσεις, καθαρή ατμόσφαιρα και αρκετή ηλιοφάνεια.

Ισχυροί δυτικοί έως νοτιοδυτικοί άνεμοι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ θα πνέουν τόσο στα πελάγη όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα κυρίως στην ανατολική πλευρά της Πίνδου.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 1 έως 18 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 4 έως 23 βαθμούς.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Weather.us, Meteo.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *