Νέα επιδείνωση του καιρού την Τρίτη 1/3/2022 με χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές(+Χάρτες)

Νέα επιδείνωση του καιρού την Τρίτη 1/3/2022 με χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές(+Χάρτες)

Το αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στο νότιο Ιόνιο σε συνδυασμό με τον αυλώνα της μέσης και ανώτερης ατμόσφαιρας στην περιοχή της νότιας Ιταλίας θα επιδεινώσει την Τρίτη 1/3 τον καιρό της Ανατολικής-νότιας Ελλάδας και κυρίως της δυτικής-κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της βόρειας-κεντρικής Εύβοιας, της Ανατολικής Πελοποννήσου, των δυτικών Κυκλάδων και της Κρήτης.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της επιδείνωσης θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτική Μακεδονία, τα ορεινά-ημιορεινά της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, τα ορεινά της Ανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, οι βροχές στα πεδινά και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. 
Πολύ πιθανό το σενάριο να χιονίσει στα δυτικά πεδινά της κεντρικής Μακεδονίας και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας.
Από το βράδυ της Τρίτης και κυρίως τα ξημερώματα της Τετάρτης 2/3/2022 υπάρχει μέτρια προς μεγάλη πιθανότητα οι χιονοπτώσεις να φτάσουν στα πεδινά της δυτικής Θεσσαλίας και στην επαρχία των Φαρσάλων.
Αναλυτικότερα:
Την Τρίτη 1/3/2022 σε όλη σχεδόν την χώρα, εκτός από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με πυκνές χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία, τα δυτικά της κεντρικής Μακεδονίας, τα ορεινά και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της Ηπείρου πάνω από τα 400-600 μέτρα, τα ορεινά της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας πάνω από τα 600-800 μέτρα, της Ανατολικής Πελοποννήσου πάνω από τα 900-1100 μέτρα και της Κρήτης πάνω από τα 1400-1500 μέτρα.
Βροχές θα σημειωθούν στα πεδινά των προαναφερόμενων περιοχών κυρίως από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.
Από το βράδυ της Τρίτης και κυρίως προς τα ξημερώματα της Τετάρτης 2/3/2022 είναι πιθανό το ενδεχόμενο των χιονοπτώσεων και σε πεδινές περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας, στην περιοχή των Φαρσάλων και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από – 3 έως 7 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 0 έως 14 βαθμούς.
Την Τετάρτη 2/3/2022 εκτός από τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου ο καιρός θα είναι αίθριος, στην υπόλοιπη χώρα αρχικά θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις, στη Δυτική Μακεδονία, τα ορεινά, ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας, τα ορεινά-ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου πάνω από τα 500-700 μέτρα, και στα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 1000-1200 μέτρα.
Έντονες βροχές θα σημειωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις δυτικές Κυκλάδες και αργότερα στα Δωδεκάνησα.
Βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα αρχίσει βελτίωση του καιρού και μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.


Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις 5-6 μποφόρ και στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ,οι οποίοι μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν περαιτέρω και θα φτάσουν στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο στα 7-8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή πτώση και θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -6 έως 9 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από -2 έως 13 βαθμούς.
Την Πέμπτη 3/3/2022 ο καιρός θα είναι αίθριος και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στην Πελοπόννησο.
Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -8 έως 11 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από -4 έως 14 βαθμούς.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Weather.us, Met Office

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *