Τοπικές νεφώσεις με βροχές στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα το ερχόμενο τριήμερο 30/10-1/11/2021 (+Χάρτες)

Τοπικές νεφώσεις με βροχές στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα το ερχόμενο τριήμερο 30/10-1/11/2021 (+Χάρτες)

“Το βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Σικελίας με το όνομα «Νέαρχος» θα αρχίσει το Σάββατο 30/10/2021, με την επίδραση της ανώτερης κυκλοφορίας να κινείται αργά προς τα νοτιοανατολικά και σταδιακά από το μεσημέρι της Κυριακής να εξασθενεί.
Το συγκεκριμένο χαμηλό έχει τα χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα «medicane» και θα διέλθει το βράδυ της Κυριακής νότια της Κρήτης.

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης του χαμηλού θα είναι ο νεφοσκεπής καιρός στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική Στερεά Ελλάδα, την βόρεια-κεντρική Εύβοια, την Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.
Γενικές βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.
Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στους νομούς Φθοιώτιδας, Μαγνησίας, ορεινά-ημιορεινά και στα δυτικά πεδινά του νομού Καρδίτσας, νότια ορεινά-ημιορεινά του νομού Λάρισας, το βόρειο τμήμα του νομού Βοιωτίας, την βόρεια-κεντρική Εύβοια και στα ορεινά του νομού Κορινθίας.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και ψύχρα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες με τοπικές νεφώσεις στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες”.
Αναλυτικότερα:
Το Σάββατο 30/10/2021 στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική Στερεά Ελλάδα, την βόρεια-κεντρική Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, την Κρήτη και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές στην Κρήτη και μετά το μεσημέρι βροχές και τοπικές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα.
Τοπικές βροχές αναμένονται στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, την βόρεια-κεντρική Εύβοια, τον νομό Μαγνησίας, τις Σποράδες, τα ορεινά-ημιορεινά της δυτικής-νότιας Θεσσαλίας,πιθανόν και στα πεδινά της δυτικής Θεσσαλίας καθώς επίσης και στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος και ηλιόλουστος.


Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5-6 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο στην αρχή της ημέρας 7-8 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 3-18, της κεντρικής Ελλάδας από 7-17, της νότιας Ελλάδας από 9-20 και στην νησιωτική Ελλάδα από 11-20 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή 31/3/2021 προβλέπεται να συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό του καιρού.
Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.
Ο χρωματισμός στον ακόλουθο χάρτη και στους αντίστοιχους παρακάτω σημαίνει πόσο μπορεί να μεταβληθεί η πρόγνωση των μέσων γεωδυναμικών υψών. Όσο πιο σκούρο το χρώμα τόσο μεγαλύτερο και το διάστημα της μεταβολής.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές κατευθύνσεις 3-4 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα επίπεδα του Σαββάτου.
Τη Δευτέρα 1/11/2021 στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα.
Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα στην Κρήτη θα εξασθενήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με επικράτηση ηλιοφάνειας.
Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας αναμένονται να σημειωθούν τοπικές ομίχλες στις πεδιάδες της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης.
Από τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας αναμένεται να συννεφιάσει στα νησιά του Ιονίου και από το μεσημέρι και στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα.
Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένονται βροχές στα νησιά του Ιονίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ενισχυθούν σημαντικά από το απόγευμα, φθάνοντας στο βόρειο Ιόνιο τα 7-8 μποφόρ.
Στο Αιγαίο στην αρχή της ημέρας θα πνέουν βοριάδες 5-6 μποφόρ που σταδιακά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 2-18, της κεντρικής από 6-18, της νότιας από 9-20 και στην νησιωτική Ελλάδα από 11-21 βαθμούς Κελσίου.
Οι κάτοικοι της Ρόδου(κυρίως στην πόλη της Ρόδου) , της Κως και των γύρω από αυτών  μικρότερων νησιών πρέπει το ερχόμενο τριήμερο να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, γιατί είναι πιθανή η εκδήλωση έντονων καταιγίδων το χρονικό διάστημα από το μεσημέρι της 30ης/10 έως τις απογευματινές ώρες της 1ης/11.
Τέλος, το συνεσφιγμένο μέτωπο μιας μεγάλης ατμοσφαιρικής διαταραχής στην κεντρική Ευρώπη θα επιδεινώσει τον καιρό της χώρας μας την Τρίτη 2/11/2021 με ισχυρές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και λιγότερες βροχές στην βόρεια Ελλάδα, τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Θεσσαλία και στη δυτική-κεντρική Πελοπόννησο.
Επισημαίνουμε στους βαμβακοπαραγωγούς ότι στα πεδινά της δυτικής Θεσσαλίας την Τρίτη 2/11/2021 εκτιμάται να πέσουν από 1-10 χιλιοστά περίπου.

Η θερμοκρασία από την Τετάρτη 3/11/2021 και μετέπειτα, λόγω της επικράτησης νότιων ανέμων θα σημειώσει αισθητή άνοδο.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα προγνωστικά στοιχεία για αυτή την μεταβολή και την μετέπειτα εξέλιξη του καιρού σε νεότερη δημοσίευση.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Met Office, Weather.us, NASA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *