Ο άστατος καιρός συνεχίζεται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες

Ο άστατος καιρός συνεχίζεται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες

Οργανωμένο, κλειστό κέντρο χαμηλών γεωδυναμικών υψών στην κεντρική Ευρώπη, στροβιλιζόμενο, προκαλεί αρκετά άστατο καιρό σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Τα νότια κράσπεδα αυτού του συστήματος, θα επηρεάσουν σήμερα τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας, με την εκδήλωση ισχυρών κατά τόπους βροχών και καταιγίδων, ενώ σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου δεν αποκλείεται η δημιουργία υδροστοβίλων και σίφουνων θάλασσας. Δείξτε προσοχή καθώς τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες σε περιοχές της του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, τοπικά της Ανατολικής και της Θράκης, της δυτικής κεντρικής και βόρειας Θεσσαλίας θα έχουν τοπικά έντονο έως και αρκετά έντονο χαρακτήρα, συνοδευόμενες από χαλάζι, μεγάλες ραγδαιότητες βροχής, ισχυρούς ανέμους και έντονη ηλεκτρικής δραστηριότητα. Η αστάθεια αυτή πιθανόν να διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Στον παραπάνω χάρτη, ο οποίος αντιστοιχεί στην ισοβαρική επιφάνεια των 500 mb, αποτυπώνεται και διακρίνεται το κλειστό και καλά οργανωμένο κέντρο χαμηλών των γεωδυναμικών υψών, στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης. Παράλληλα διακρίνονται με κόκκινο χρώμα, οι περιοχές θετικής μεταφοράς στροβιλισμού στη συγκεκριμένη ισοβαρική στάθμη, όπου ευνοούνται οι ανοδικές κινήσεις και η δημιουργία κατακόρυφων και καταιγιδοφόρων νεφών. Τα νότια τμήματα αυτού του εκτεταμένου συστήματος, επηρεάζουν οριακά και τη χώρας μας, όπου σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική αστάθεια που θα επικρατεί, θα προκαλέσει αυτές τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας. Στροβιλιζόμενο αυτό το σύστημα στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης, θα προκαλεί άστατο καιρό στις εκεί περιοχές, αλλά και σε περιοχές των Βαλκανίων και κατά τόπους στη χώρας μας και τις επόμενες ημέρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Άστατος αναμένεται ο καιρός τις επόμενες ώρες και κυρίως από το απόγευμα και μετά, με μπόρες και καταιγίδες, κυρίως στα πιο δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι έντονα, ενώ τοπικά θα διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι ασθενείς και στα παράκτια τμήματα θαλάσσια αύρα το μεσημέρι γύρω στα 3 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων όμως, οι άνεμοι μπορεί να ενισχυθούν κατά τόπους αρκετά από διάφορες διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα φτάσει αργά το μεσημέρι και στους 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Σάββας Σίσκος

Μαθηματικός – Μετεωρολόγος

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *