Για πρώτη φορά βροχή αντί για χιόνι στην παγωμένη κορυφή της Γροιλανδίας (+χάρτες)

Για πρώτη φορά βροχή αντί για χιόνι στην παγωμένη κορυφή της Γροιλανδίας (+χάρτες)

Βροχή αντί για χιόνι έπεσε -για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη μετεωρολογική ιστορία– στον φλοιό πάγου στην κορυφή της Γροιλανδίας. Το ακραίο για τα δεδομένα της περιοχής φαινόμενο συνέβη το περασμένο Σάββατο σε μια περιοχή όπου η θερμοκρασία σπανίως ανεβαίνει πάνω από το μηδέν.

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι στον Θερινό Σταθμό μια ερευνητική μονάδα εγκατεστημένη πάνω στον φλοιό του πάγου, η οποία λειτουργεί ολόκληρο τον χρόνο από το National Science Foundation, για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία σημειώθηκε βροχόπτωση ενώ για τρίτη φορά σε λιγότερο από δέκα χρόνια κατεγράφησαν θερμοκρασίες άνω του μηδενός.

Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν τόσο που ο θερμός αέρας τροφοδότησε τη σφοδρή βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της οποίας έπεσαν 7 δισεκατομμύρια τόνοι νερού στην χιονισμένη βουνοκορυφή, ικανοί να γεμίσουν σχεδόν 250.000 φορές μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη απώλεια πάγου στην Γροιλανδία μέσα σε μία ημέρα από το 1950. Τα δύο προηγούμενα ρεκόρ είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2019.

Και ήταν η μεγαλύτερη βροχόπτωση επάνω στον φλοιό πάγου από το 1950 που άρχισαν οι σχετικές καταγραφές.

Ο όγκος του πάγου που χάθηκε από τη βροχόπτωση ήταν επτά φορές μεγαλύτερος του μέσου ημερησίου ημερήσιο αυτήν την εποχή του χρόνου.

Η βροχόπτωση υποχρεώνει τους επιστήμονες να σκεφτούν ότι θα πρέπει να αλλάξουν το modus operandi τους στην περιοχή: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη καιρικά φαινόμενα που στο παρελθόν δεν χρειαζόταν να αντιμετωπίσουμε», λέει η Τζένιφερ Μέρκερ, μέλος του προγράμματος του National Science Foundation.

«Καιρικά φαινόμενα, όπως η τήξη των πάγων, οι δυνατοί άνεμοι και τώρα η βροχή, τα τελευταία 10 χρόνια συμβαίνουν εκτός φυσιολογικού ορίου», δηλώνει η Μέρκερ. «Και αυτά φαίνεται να συμβαίνουν όλο και περισσότερο».

Καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Αρκτική, η Γροιλανδία έχασε την στα τέλη Ιουλίου μία τεράστια ποσότητα πάγου, από το λιώσιμο του οποίου θα μπορούσε να καλυφθεί με νερό, σε ύψος 5 εκατοστών, ολόκληρη η Πολιτεία της Φλόριντα.

Η ταχεία τήξη του πάγου ήταν το αποτέλεσμα θερμού αέρα που παγιδεύτηκε πάνω από το νησί της Αρκτικής λόγω μιας αλλαγής στα μοτίβα της κυκλοφορίας του στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που προειδοποιούν ότι μπορεί να χαθεί περισσότερος πάγος.

Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν την ημερήσια έκταση της τήξης του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας για τις 14, 15 και 16 Αυγούστου 2021. Ο χάρτης κάτω αριστερά δείχνει τις αθροιστικές ημέρες τήξης για το 2021 έως τις 16 Αυγούστου. Το κάτω δεξιό γράφημα δείχνει την καθημερινή έκταση τήξης κατά τα μέσα του καλοκαιριού για όλα τα χρόνια, μέσα από το δορυφορικό αρχείο με μέγιστη έκταση τήξης μεγαλύτερη από 800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι περιοχές του γραφήματος απεικονίζουν την ημερήσια περιοχή τήξης σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του διαστήματος 1981 έως 2010, το εύρος των τεταρτημορίων και το εύρος μεταξύ των διαταραχών. Όλα τα γεγονότα τήξης που παρατηρούνται από τις δορυφορικές καταγραφές του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ- NSIDC κυκλώνονται σε κυανό. η βροχή (κόκκινος κύκλος) και το λιώσιμο του πάγου του 2021 είναι το μοναδικό γεγονός αυτού του τύπου, στα 43 χρόνια αρχείων.
 
Πηγή: Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ- NSIDC (National Snow and Ice Data Center)
 
Επιμέλεια-σύνταξη πρόγνωσης: Πάνος Αρχοντής Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος-Προγνώστης.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
e-mail: panosmeteo@gmail.com

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *