Παρατεταμένος καύσωνας στην χώρα μας από την Τρίτη 27/7/2021 (+Χάρτες)

Παρατεταμένος καύσωνας στην χώρα μας από την Τρίτη 27/7/2021 (+Χάρτες)

“Το πολύ ισχυρό χαμηλό (χαμηλό γεωδυναμικό ύψος της επιφάνειας των 500 hPa) της μέσης ατμόσφαιρας βορειοδυτικά της Ιρλανδίας την Τρίτη προς Τετάρτη 27&28/7/2021 αναμένεται να προκαλέσει έντονη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αλγερία και την έρημο Σαχάρα προς την νότια Ιταλία και τα Βαλκάνια.


Αυτή η θερμή εισβολή μαζί με την κατολίσθηση των θερμών αερίων μαζών πάνω από την χώρα μας θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του υδραργύρου σε πολύ υψηλά επίπεδα από την Τρίτη 27/7/2021 στη δυτική Ελλάδα και σε ηπειρωτικές περιοχές μακριά από την θάλασσα.”


Έτσι ένα νέο ισχυρό κύμα καύσωνα αναμένεται από την Τρίτη 27/7/2021 να πλήξει τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Ελλάδα και τις ηπειρωτικές περιοχές με τον υδράργυρο να πλησιάζει την Τρίτη στους 40 βαθμούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές και από την Τετάρτη και μέχρι την Κυριακή 1/8/2021 να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς στις προαναφερθείσες περιοχές.
Αυτό το κύμα ζέστης μέχρι την Κυριακή 1/8/2021 θα επεκταθεί σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.


Μάλιστα στα αστικά κέντρα η θερμοκρασία την νύχτα, λόγω του έντονου θερμικού φορτίου της ημέρας, δεν θα πέφτει κάτω από τους 25-26 βαθμούς.
Καλύτερα θα είναι τα πράγματα στο Αιγαίο και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, όπου λόγου του μελτεμιού και της θαλάσσιας αύρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερες.
Τα πιο δροσερά μέρη θα είναι οι Κυκλάδες και οι Σποράδες, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα υπερβαίνουν τους 30-33 βαθμούς.
Το μελτέμι στο νότιο Αιγαίο θα πνέει με αυξομειούμενες εντάσεις στα επίπεδα των 5-6 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο την Παρασκευή και το Σάββατο 30&31/7/2021 μέχρι 7 μποφόρ.
Η πιο ζέστη ημέρα θα είναι η Κυριακή 1/8/2021, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας μας θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς.
Στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της χώρας μας ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 43-44 βαθμούς.


Το κύμα καύσωνα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα συνεχιστεί και την μεθεπόμενη εβδομάδα, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει σαφής ένδειξη για το τέλος του.
Για την εξέλιξη του νέου κύματος καύσωνα θα σας ενημερώνουμε διαρκώς έγκαιρα και έγκυρα.

Πηγές: ECMWF, Tropical Tidbits

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *