Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και οι αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια το επόμενο 15-νθήμερο (+Χάρτες)

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και οι αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια το επόμενο 15-νθήμερο (+Χάρτες)

Βρισκόμαστε προ των πυλών ενός μεγάλου σε διάρκεια κύματος καύσωνα, που ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η ημερομηνία υποχώρησης του.


Έτσι, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από την Τρίτη 27/7/2021 και για χρονικό διάστημα δυο περίπου εβδομάδων θα είναι κατά πρώτον οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αρχικά στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας, και κατά δεύτερον η ξηρασία.


Αυτές οι συνθήκες θα δημιουργήσουν αυξημένες ανάγκες για ύδρευση και άρδευση.
Συμπεριλαμβάνοντας και την έντονη εξάτμιση συνεπάγεται ότι θα έχουμε μεγάλες απώλειες υδάτων από τους ταμιευτήρες.
Επομένως θα πρέπει να γίνει σωστή και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, χωρίς σπατάλες, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο τα ύψη νερού των ταμιευτήρων μας να πέσουν πολύ χαμηλά, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του νερού που θα χρειαστεί μελλοντικά για την ύδρευση, αλλά και προκαλώντας στους μικρούς ταμιευτήρες την πλήρη απώλεια του νερού με τεράστιους κινδύνους για την άρδευση μέχρι το τέλος της αρδευτικής περιόδου.
Επίσης η συνεχόμενη χρήση των κλιματιστικών, λόγω της επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια το επόμενο 15-νθήμερο.
Επομένως η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε να έχουμε την απαιτούμενη παραγωγή ή και αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τις ημέρες του καύσωνα.
Επίσης να επισημάνουμε ότι τις ημέρες της επικράτησης των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

Πηγές: ECMWF, Tropical Tidbits

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *