Διάλειμμα δροσιάς την Κυριακή και τη Δευτέρα 27&28/6/2021. Νέο κύμα καύσωνα από την Τρίτη 29/6/2021(+Χάρτες)

Διάλειμμα δροσιάς την Κυριακή και τη Δευτέρα 27&28/6/2021. Νέο κύμα καύσωνα από την Τρίτη 29/6/2021(+Χάρτες)

“Ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βορειονατολικά Βαλκάνια θα κινηθούν την Κυριακή 27/6/2021 προς την χώρα μας και θα μας ανακουφίσουν την Κυριακή και ιδιαίτερα τη Δευτέρα από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών.
Από την Τρίτη 29/6/2021 θα αρχίσει να λαμβάνει χώρα νέα θερμή εισβολή από την βόρεια Αφρική προς τα Βαλκάνια, προκαλώντας ένα νέο κύμα καύσωνα στην χώρα μας μέχρι την Παρασκευή 2/7/2021.   

Οι πιο ζεστές ημέρες του επερχόμενου καύσωνα θα είναι η Τετάρτη 30 Ιουνίου και ιδιαίτερα η Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, όπου αναμένουμε την κορύφωση της προαναφερόμενης θερμής εισβολής.
Από το επόμενο Σαββατοκύριακο 3&4/7/2021 αναμένεται προοδευτική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο.”

Πιο αναλυτικά:
Την Κυριακή 27/6/2021 αναμένεται ζεστός καιρός σε όλη την χώρα με έντονη ηλιοφάνεια.
Το μεσημέρι και το απογεύμα της ίδιας ημέρας αναμένονται τοπικές μπόρες και θερμοδυναμικές καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και την Χαλκιδική.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5-6 μποφόρ, στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ενισχυθούν, φθάνοντας τα 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει μικρή πτώση από τα βόρεια και στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 39-40 βαθμούς. Στις παράκτιες περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερες σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Τη Δευτέρα 28/6/2021 θα συνεχιστεί η καλοκαιρία στη χώρα μας με μπόρες στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας τις θερμές ώρες της ημέρα.
Οι βορειοδυτικοί άνεμοι στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν,  ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα ενισχυθούν φθάνοντας τα 5-6 τοπικά και 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία τη Δευτέρα θα σημειώσει και νέα μικρή πτώση, φτάνοντας στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές τους 37-38 βαθμούς.
Την Τρίτη 29/6/2021 θα αρχίσει η θερμοκρασία εκ νέου να σημειώνει μικρή άνοδο, φθάνοντας πάλι στις κλειστές πεδιάδες των ηπειρωτικών περιοχών τους 38-39 βαθμούς.
Οι άνεμοι μόνο στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα 5-6 τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο στα 7 μποφόρ από βόρειες-βορειοδυτικές κατευθύνσεις. Στα υπόλοιπα πελάγη θα εξασθενήσουν.
Την Τετάρτη 30 Ιουνίου και την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 ο καιρός στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι πάλι πολύ ζεστός με έντονη ηλιακή ακτινοβολία και με τις μέγιστες θερμοκρασίες στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές να φθάνουν στους 40-42 βαθμούς.
Στις παράκτιες περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερες.
Στα νησιά του Ιονίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν στους 37-38 βαθμούς.
Επίσης και τις νυχτερινές ώρες αυτών των ημερών οι θερμοκρασίες στα αστικά ηπειρωτικά κέντρα των κλειστών πεδιάδων δεν θα πέσουν κάτω από τους 24-25 βαθμούς, το οποίο σημαίνει ότι η ζέστη εκεί θα είναι αφόρητη.
Παράλληλα την Πέμπτη θα έχουμε και μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς την χώρα μας.


Την Παρασκευή 2/7/2021 το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας θα παραμείνει το ίδιο με μικρή πτώση της θερμοκρασίας στην βόρεια Ελλάδα και μικρή κάμψη της στην κεντρική Ελλάδα.
Ενισχυόμενοι δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο 4-5 και στο νότιο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Τέλος, το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών από την Κεντρική Ευρώπη προς την χώρα μας και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια προς τα νότια. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα να ξεσπάσουν μπουρίνια στην βόρεια Ελλάδα.


Περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία για τον επικείμενο νέο καύσωνα και την πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο Σαββατοκύριακο στις επόμενες δημοσιεύσεις της ιστοσελίδας μας meteo-thessalia.gr.

Πηγές: ECMWF, Tropical Tidbits, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *