Αφόρητη η ζέστη στις πόλεις της Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της νύχτας 24-25/6/2021 (+Διαγράμματα )

Αφόρητη η ζέστη στις πόλεις της Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της νύχτας 24-25/6/2021 (+Διαγράμματα )

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας της 24ης-25ης Ιουνίου 2021.
Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στα διαγράμματα θερμοκρασίας-χρόνου των πρωτευουσών των τεσσάρων Θεσσαλικών νομών, η θερμοκρασία βρισκόταν μέχρι τα μεσάνυχτα πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.





Υψηλές ήταν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στις 25/6/2021 και αναφέρονται παρακάτω
Βόλος: 26,2
Λάρισα: 25
Καρδίτσα: 24,6
Τρίκαλα:24,1
Οι υψηλές θερμοκρασίες στις πρωτεύουσες των Θεσσαλικών νομών οφείλονται φυσικά στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας της 24/6/2021, αλλά και στο φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας.
Σύμφωνα με αυτό το φαινόμενο, οι αστικές περιοχές αποθηκεύουν μεγάλα ποσά θερμότητας, μέσω της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας. Η πολύπλοκη γεωμετρία των αστικών υποδομών παρέχει πλήθος επιφανειών στις οποίες η θερμότητα μπορεί να αποθηκευτεί.
Επιπλέον, το σύνολο σχεδόν των παραδοσιακών υλικών (συμβατικά υλικά) που συναντάμε σε αστικές περιοχές, όπως το τσιμέντο και η άσφαλτος, χαρακτηρίζονται από μεγάλους συντελεστές απορρόφησης και χαμηλή ανακλαστικότητα της ηλιακής ακτινοβολίας.
Έτσι, όταν δύει ο ήλιος οι επιφάνειες στις αστικές περιοχές αρχίζουν σταδιακά να αποβάλλουν τη θερμότητα που αποθήκευσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την αποτελεσματική φυσική ψύξη της ατμόσφαιρας.
Η πολυπλοκότητα της αστικής γεωμετρίας, οδηγεί σε απορρόφηση και επανεκπομπή προς την επιφάνεια σημαντικού ποσοστού της αποβαλλόμενης θερμότητας.
Το φαινόμενο αυτό, διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το τελικό αποτέλεσμα η θερμοκρασία στις αστικές περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας να είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη από την θερμοκρασία στην ύπαιθρο κοντά στην αστική περιοχή.
Πηγή Διαγραμμάτων: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *