Συνθήκες Σαχάρας στις 24-6-2021 στον Θεσσαλικό κάμπο(+Χάρτης μέσης ατμόσφαιρας)

Συνθήκες Σαχάρας στις 24-6-2021 στον Θεσσαλικό κάμπο(+Χάρτης μέσης ατμόσφαιρας)

Οι μέγιστες θερμοκρασίες στον Θεσσαλικό κάμπο σήμερα Πέμπτη 24-6-2021 έχουν υπερβεί τους 40 βαθμούς ενώ η σχετική υγρασία έχει πέσει κατά μέσο όρο στο 20%.
Οι μετεωρολογικές αυτές συνθήκες είναι ανάλογες με αυτές που επικρατούν στην Σαχάρα.
Παρατηρώντας τον χάρτη της μέσης ατμόσφαιρας βλέπουμε την θερμή γλώσσα του αέρα από την βόρεια Αφρική να έχει επεκταθεί μέχρι τα Βαλκάνια.  


Το ύψος της στάθμης της βαρομετρικής πίεσης των 500hPa σύμφωνα με τους νόμους της Φυσικής εξαρτάται από την μέση θερμοκρασία του στρώματος αέρα από την επιφάνεια του εδάφους μέχρι το ύψος που βρίσκουμε τα 500 hPa και από την βαρομετρική πίεση της επιφάνειας.
Πάνω από τον Ελλαδικό χώρο βλέπουμε ότι τα 500 hPa βρίσκονται σε ύψος 5920 περίπου μέτρων, το οποίο είναι πολύ πιο πάνω από το ύψος των 5760 μέτρων που είναι ένα συνηθισμένο ύψος για αυτή την εποχή.
Σαν συμπέρασμα από αυτή την ανάλυση προκύπτει ότι η ατμόσφαιρα πάνω από την ηπειρωτική κυρίως Ελλάδα είναι πάρα πολύ θερμή, όμοια με την ατμόσφαιρα της βόρειας ηπειρωτικής Αφρικής.
Το επακόλουθο της θερμής εισβολής από την βόρεια Αφρική είναι οι υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στις 24-6-2021 στον Θεσσαλικό κάμπο και ήταν οι ακόλουθες:
Σοφάδες: 42,3
Καλαμπάκα: 41,4
Τρίκαλα: 41,4
Καρδίτσα: 40,5
Λάρισα: 40,4
Μουζάκι: 40,2
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteο-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Πηγή: ECMWF

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

 

 

 

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *