Η «ψυχρή λίμνη» το απόγευμα της Δευτέρας πάνω από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα

Η «ψυχρή λίμνη» το απόγευμα της Δευτέρας πάνω από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα

Ένα σπάνιο φαινόμενο θα λάβει χώρα το απόγευμα της Δευτέρας στη χώρα μας.
Μία πολύ «ψυχρή λίμνη» θα έλθει πάνω από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, μέρος της κεντρικής Μακεδονίας και την κεντρική Στερεά Ελλάδα, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον παρακάτω χάρτη.

Η επιφάνεια της πίεσης των 500 hPa στις προαναφερθείσες περιοχές θα βρεθεί σε ύψος περίπου 5320 μέτρων με την μέση βαρομετρική πίεση στην επιφάνεια στα 1024 hPa.
Η τιμή αυτή του υψομέτρου με την συγκεκριμένη βαρομετρική πίεση στην επιφάνεια είναι πολύ μικρή και σπάνια για την χώρα μας.
Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει «ψυχρή λίμνη» αξίζει να επισημάνουμε ότι η βαρομετρική πίεση των 500hPa πάνω από έναν τόπο εξαρτάται από δύο παραμέτρους:
Η πρώτη παράμετρος είναι η μέση θερμοκρασία του στρώματος της ατμόσφαιρας από το έδαφος μέχρι εκεί όπου βρίσκεται η πίεση των 500hPa.
Όσο πιο μικρή είναι η μέση θερμοκρασία του στρώματος τόσο πιο χαμηλά σε ύψος βρίσκεται η βαρομετρική πίεση των 500 hPa.
Η δεύτερη παράμετρος είναι η βαρομετρική πίεση στην επιφάνεια του εδάφους.
Όσο μικρότερη η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια τόσο χαμηλότερα σε ύψος βρίσκεται η πίεση των 500 hPa.
Μία κανονική τιμή ύψους της βαρομετρικής πίεσης των 500 hPa για τη χώρα μας και με ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια 1013 hPa είναι περίπου τα 5500 μέτρα.
Η τιμή των 5320 μέτρων της επιφάνειας των 500 hPa με την βαρομετρική πίεση στην επιφάνεια στα 1024 hPa σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα πάνω από τις περιοχές που προαναφέραμε από την επιφάνεια μέχρι και τα 5320 μέτρα θα είναι πάρα πολύ ψυχρή, και για αυτό το λόγο λέμε ότι υπάρχει μία «ψυχρή λίμνη».
Πηγή Χάρτη: ECMWF

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *