Μεταβολή του καιρού την Καθαρά Δευτέρα, με βροχές, καταιγίδες,χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας (+ΧΑΡΤΕΣ)

Μεταβολή του καιρού την Καθαρά Δευτέρα, με βροχές, καταιγίδες,χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας (+ΧΑΡΤΕΣ)

Ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας, οργανώνεται και κινείται γρήγορα από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά και την περιοχή μας, μεταβάλλοντας σταδιακά τον καιρό αύριο Καθαρά Δευτέρα και από τα Δυτικά – Βορειοδυτικά.

Παράλληλα στην επιφάνεια σχηματίζεται και οργανώνεται “Ύφεση”, στην περιοχή της Βόρειας Αδριατικής, κινούμενη σχετικά γρήγορα από τα ΒΔ (βορειοδυτικά) προς τα ΝΑ (νοτιοανατολικά) και μετέπειτα Α-ΒΑ (ανατολικά – βορειοανατολικά). Η Ύφεση αυτή θα ευθύνεται για την παρατηρούμενη κακοκαιρία στη χώρα μας.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι συνοπτικοί χάρτες (χάρτης 1, χάρτης 2, χάρτης 3), στην “Ισοβαρική επιφάνεια των 500 hpa” (μέσο ύψος 5.500 μέτρα),όπως αποτυπώνεται από το Αμερικάνικο μοντέλο πρόγνωσης GFS, όπου διακρίνονται οι “Ισουψείς” και η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας, κατερχόμενη από τα Βορειοδυτικά.

Στους παρακάτω χάρτες ( χάρτης1 , χάρτης 2, χάρτης 3), που αντιπροσωπεύουν την “Ισοβαρική επιφάνεια των 850 hpa” (μέσο ύψος 1.500 μέτρα), διακρίνεται η είσοδος των ψυχρών αερίων μαζών από τα ΒΔ με το πέρας του ψυχρού μετώπου, κινούμενο Α-ΝΑ, όπως προβλέπεται από το Αμερικάνικο μοντέλο πρόγνωσης GFS.

Στους χάρτες επιφάνειας (χάρτης 1, χάρτης 2, χάρτης 3), διακρίνεται εύκολα η κυκλογέννεση, η οποία λαμβάνει χώρα Βορειοδυτικά από εμάς, στην περιοχή της Αδριατικής, μαζί με τα μέτωπα που συνοδεύουν την Ύφεση. Με το πέρας του ψυχρού μετώπου, οι άνεμου στρέφονται σε ΒΔ, πνέοντας κατά μήκος των Ισοβαρών καμπυλών και ακολουθεί ψυχρός αέρας, ο οποίος θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικότερα για αύριο Καθαρά Δευτέρα (15/03/2021) στη Μακεδονία και τη Θράκη η ημέρα θα ξεκινήσει με αυξημένες κατά τόπους νεφώσεις, οι οποίες θα δίνουν κάποιες τοπικές βροχές λίγο πιο αξιόλογες στη Δυτική Μακεδονία αρχικώς και πιο ασθενείς και τοπικές στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Σταδιακά όμως προς το μεσημέρι, ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση από τα ΒΔ, με ισχυρές βροχές ή και καταιγίδες, αρχικώς στα Δυτικά τμήματα της Μακεδονίας, φαινόμενα τα οποία κινούμενα ανατολικότερα θα επηρεάσουν και την Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και κατά τόπους τη Θράκη.

Λόγω της σημαντικής πτώσης της θερμοκρασίας από το μεσημέρι και από τα Βορειοδυτικά, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέχρι τα ορεινά και ημιορεινά της Δυτικής Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700 – 900 μέτρα και στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας, με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-1000 μέτρα.

ΑΝΕΜΟΙ : Οι άνεμοι αρχικά θα είναι ασθενείς από διάφορες γενικά διευθύνσεις στη Δυτική Μακεδονία, στην Κεντρική Μακεδονία αρχικά θα πνέουν άνεμοι νότιας – νοτιοδυτικής συνιστώσας γύρω στα 3 – 4 μποφόρ. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι άνεμοι θα είναι αρχικώς νοτιοανατολικοί γύρω στα 4 – 5 μποφόρ. Γρήγορα όμως προς το μεσημέρι με το πέρας του μετώπου οι άνεμοι θα στραφούν από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά σε σε Δ-ΒΔ γύρω στα 5 – 6 μποφόρ. Τοπικά όμως στο Θερμαικό θα πνέει Βαρδάρης έως και 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ : Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 13 -14 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, Στην Κεντρική Μακεδονία από 5 έως 17 -18 βαθμούς κατά τόπους στα πεδινά τμήματα. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 -15 βαθμούς η μέγιστη, ενώ στη Θράκη τοπικά και στους 17.

Από το μεσημέρι όμως η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Η μέρα θα ξεκινήσει με αυξημένες κατά τόπους νεφώσεις, οι οποίες θα δίνουν αρχικά ασθενείς και τοπικές βροχές. Προς το μεσημέρι όμως ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με πρόσκαιρα ισχυρές βροχές ή και καταιγίδες από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά. Από το απόγευμα και μετά ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση ως προς τα φαινόμενα. Οι άνεμοι αρχικά ΝΔ γύρω στα 3 – 4 μποφόρ. Από το απόγευμα όμως και μετά θα επικρατεί ισχυρός Βαρδάρης γύρω στα 5 – 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανοιχτά 7. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς (τοπικά στο εσωτερικό του νομού πρόσκαιρα και λίγο παραπάνω). Από το απόγευμα όμως και μετά θα σημειώσει σημαντική πτώση.

Επιμέλεια – σύνταξη πρόγνωσης : Σάββας Σίσκος , Μαθηματικός και μεταπτυχιακός φοιτητής του ΠΜΣ Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον Α.Π.Θ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *