Σημαντική μεταβολή του καιρού με τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες, σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας

Σημαντική μεταβολή του καιρού με τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες, σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας

“Βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, κινείται σταδιακά ανατολικότερα, αναδιοργανώνεται και θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας ήδη από τις βραδινές αργά ώρες σήμερα Σάββατο και από τα δυτικά. Το οργανωμένο αυτό σύστημα κακοκαιρίας, το πρώτο ουσιαστικά της φετινής Φθινοπωρινής περιόδου είναι ικανό να δημιουργήσει και τοπικά προβλήματα, καθώς οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν, θα έχουν τοπικά και μεγάλη ένταση και πιθανόν και μεγάλη διάρκεια, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο τοπικών πλημμυρών. Πάντως από αργά το βράδυ της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά θα αρχίσει σταδιακή βελτίωση του καιρού, όμως η αστάθεια θα επιμείνει και τις επόμενες ημέρες”

Αναλυτική πρόγνωση καιρού Βόρειας Ελλάδας για αύριο Κυριακή 5/9/2021

  • Πρωινές – μεσημβρινές ώρες:

Μεταξύ πρωινών και προμεσημβρινών ωρών της Κυριακής, μπόρες ή και διάσπαρτες καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και από την Κεντρική Μακεδονία, στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας,με τάση τα φαινόμενα αυτά όσο θα περνάν οι ώρες να γενικεύονται και κινούνται πιο ανατολικά.

  • Μεσημβρινές ώρες – πρώτες βραδινές ώρες:

Μεταξύ μεσημβρινών έως και πρώτων βραδινών ωρών από τα δυτικά προς τα ανατολικά αναμένεται ένταση και γενίκευση των φαινομένων. Έτσι σε περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και από πλευρά Κεντρικής Μακεδονίας, στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς και στα πιο δυτικά και βόρεια του νομού Θεσσαλονίκης, θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες τοπικά θα έχουν και μεγάλη ένταση, συνοδευόμενα από χαλάζι, ισχυρούς ανέμους και κεραυνούς, αλλά και μεγάλη διάρκεια. Μπόρες και καταιγίδες, μικρότερης έντασης και διάρκειας θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και πιο τοπικά στα πιο δυτικά τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας. Η Θράκης δε φαίνεται να επηρεάζεται από το συγκεκριμένο σύστημα.

  • Βραδινές ώρες:

Από τις βραδινές ώρες σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα αρχίσει και από τα βορειοδυτικά παύση των φαινομένων και βελτίωση του καιρού.

Άνεμοι

Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ στα 3-4 Bf κυρίως τα παράκτια, έως και ΒΑ στην περιοχή της Θράκης με την ίδια ένταση. Λιγο πιο εξασθενημένοι άνεμοι στις πιο ηπειρωτικές περιοχές. Από αργά το βράδυ αναμένεται να στραφούν σε πιο Β-ΒΔ στην Κεντρική Μακεδονία γύρω στα 3-4 Βf. Προσοχή όμως κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, λόγων των καθοδικών ανέμων, οι άνεμοι μπορεί τοπικά να ενισχυθούν αρκετά σημαντικά.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια αύριο κι έτσι οι μέγιστες θα κυμαίνεται γύρω στους 18-20 βαθμούς στα βορειοδυτικά ορεινά, γύρω στους 24-25 βαθμούς στα πεδινά της Κεντρικής Μακεδονίας και γύρω στους 27-28 στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Πάντως η αίσθηση της ψύχρας θα γίνει αισθητή σε όλη τη βόρεια χώρα ιδιαίτερα από τις βραδινές ώρες και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται κάτω από τους 20 βαθμούς, ακόμη και στα πεδινά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η Κυριακή θα ξεκινήσει με τοπικές νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πιο αυξημένες στα δυτικά του νομού και της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα μεταξύ πρωινών έως και προμεσημβρινών ωρών, οι νεφώσεις αυτές, θα δίνουν μπόρες ή και διάσπαρτες καταιγίδες σε περιοχές της Πέλλας, της Πιερίας, της Ημαθίας και πιθανόν στα πολύ δυτικά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης. Σταδιακά όμως από το μεσημέρι και από τα δυτικά, αναμένεται ένταση και γενίκευση των φαινομένων, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού Θεσσαλονίκης. Δείξτε την απαιτούμενη προσοχή κατά τη διάρκεια των φαινομένων, καθώς λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βροχής που πιθανόν να πέσουν, δεν αποκλείονται και τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα. Οι άνεμοι Ν-ΝΑ στα 2-3 Bf και στα ανοιχτά έως 4, στρεφόμενοι από το βραδύ σε ΒΔ γύρω στα 3-4 Bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 25 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης.

Μακροπρόθεσμη εξέλιξη

Μετά το πέρας του συστήματος που θα δώσει τις έντονες βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας, αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας έως περίπου και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η πτώση αυτή θα είναι ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές της Ανατολικής και βόρειας-βορειοανατολικής Ελλάδας. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί μάλιστα στα ορεινά της βορειοδυτικής Ελλάδας, αναμένονται και μονοψήφιες θερμοκρασίες. Παράλληλα η αστάθεια δε θα λείψει από τα ηπειρωτικά και ανατολικά της χώρας μας, με την εκδήλωση βροχών ή και καταιγίδων. Κάποια άνοδο της θερμοκρασίας αναμένεται από τα μέσα και κυρίως προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Σάββας Σίσκος

Μαθηματικός

Master φοιτητής του ΠΜΣ “Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον Α.Π.Θ”

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *