Τα καλοκαίρια μπορεί να διαρκούν και εξάμηνο έως το 2100!!

Τα καλοκαίρια μπορεί να διαρκούν και εξάμηνο έως το 2100!!

Μερικοί άνθρωποι αγαπούν τα μεγάλα καλοκαίρια, άλλοι όχι τόσο πολύ. Μέχρι το 2100 άνθρωποι που ζουν στο Βόρειο Ημισφαίριο δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να συνηθίσουν σε ζεστά καλοκαίρια που θα διαρκούν μισό χρόνο.

Οι παραδοσιακές τέσσερις εποχές θα έχουν περάσει. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να ανεβάσει τις θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος του έτους, λένε οι επιστήμονες.

Η τάση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη

«Τα καλοκαίρια γίνονται μακρύτερα και πιο ζεστά, ενώ οι χειμώνες πιο σύντομοι και πιο ζεστοί λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», εξηγεί ο Γιούπινγκ Γκουάν, φυσικός ωκεανογράφος στο State Key Laboratory of Tropical Oceanography, ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας μιας νέας μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα καθημερινά δεδομένα για το κλίμα από το 1952 έως το 2011. Για να μετρήσουν τις αλλαγές στη διάρκεια των τεσσάρων εποχών στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Ορίζουν την αρχή του καλοκαιριού ως την έναρξη των θερμοκρασιών στο πιο ζεστό τρίμηνο κατά τη διάρκεια ενός έτους. Και το χειμώνα ως την έναρξη του πιο κρύου.
Διαπίστωσαν ότι μεταξύ του 1952 και του 2011:

  • Το καλοκαίρι αυξήθηκε κατά μέσο όρο από 78 ημέρες σε 95 ημέρες.
  • Ο χειμώνας συρρικνώθηκε από 76 ημέρες σε 73 ημέρες.
  • Η άνοιξη μειώθηκε από 124 ημέρες σε 115 ημέρες

Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αλλαγές

«Κατά συνέπεια, η άνοιξη και το καλοκαίρι ξεκίνησαν νωρίτερα, ενώ το φθινόπωρο και ο χειμώνας ξεκίνησαν αργότερα, σημειώνεται στην μελέτη.

Η περιοχή της Μεσογείου και το οροπέδιο του Θιβέτ γνώρισαν τις μεγαλύτερες αλλαγές στους εποχιακούς κύκλους τους».

Εάν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις και δεν καταφέρουμε να μετριάσουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες.

  • Ο χειμώνας θα διαρκέσει λιγότερο από δύο μήνες έως τις αρχές του επόμενου αιώνα.
  • Η άνοιξη και το φθινόπωρο θα συρρικνωθούν περαιτέρω.
  • Το καλοκαίρι θα συνεχίσει να επιμηκύνεται με επιπλέον θερμότητα.

Στην πραγματικότητα, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να είναι οπουδήποτε μεταξύ 2 βαθμών ή 5 βαθμών υψηλότερες σε λιγότερο από έναν αιώνα.

«Ένα πιο ζεστό και μεγαλύτερο καλοκαίρι θα υποστεί συχνότερα και εντεινόμενα γεγονότα υψηλής θερμοκρασίας, καύσωνα και πυρκαγιές», λέει ο Κονγκουέν Ζου, ερευνητής μουσώνων στην Κινεζική Ακαδημία Μετεωρολογικών Επιστημών στο Πεκίνο.

Οι δραστικές αλλαγές στις εποχές θα έχουν καταστροφικές συνέπειες. Τόσο για την άγρια ​​ζωή όσο και για τις ανθρώπινες κοινότητες παγκοσμίως.

Ολόκληρα οικοσυστήματα όπως αυτά του Αμαζονίου θα μπορούσαν να καταρρεύσουν καθώς τα πυκνά τροπικά δάση υποχωρούν στην άνυδρη σαβάνα.

Πηγή: ecozen.gr

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *