Νεφοσκεπής με τοπικές βροχές ο καιρός το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου του 2021 στην χώρα μας(+Χάρτες)

Νεφοσκεπής με τοπικές βροχές ο καιρός το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου του 2021 στην χώρα μας(+Χάρτες)

Το ψυχρό μέτωπο στον διπλανό χάρτη, το οποίο συνοδεύει την πολύ καλά οργανωμένη ύφεση (βαρομετρικό χαμηλό), με κέντρο την νοτιοδυτική Ρωσία θα συνεισφέρει στην μετακίνηση του αντικυκλώνα της βορειοδυτικής Ευρώπης προς τα βόρεια Βαλκάνια.
Έτσι, η χώρα μας το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στα νότια κράσπεδα ενός πεδίου υψηλών πιέσεων με κέντρο 1034 hPa στην περιοχή της Ρουμανίας.
Η συγκεκριμένη συνοπτική κατάσταση καθιστά τον καιρό στην ηπειρωτική Ελλάδα νεφοσκεπή με τοπικές βροχές στα πεδινά-ημιορεινά και λίγα χιόνια στα ορεινά, κυρίως την Κυριακή 7-3-2021, στα νότια της κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στη κεντρική-ανατολική Στερεά Ελλάδα (εκτός της Αττικής) και στην Εύβοια.
Αναλυτικότερα:
Για σήμερα Τσικνοπέμπτη 04/03/2021 προβλέπεται ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ θα αναπτυχθούν νεφώσεις προς τις βραδινές ώρες στην Θράκη και τη δυτική Ελλάδα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι, εντάσεως από 4 έως 5 τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι ασθενείς, εντάσεως από 2 έως 3 τοπικά έως 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 0 έως 17 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 0 έως 18 βαθμούς, στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα από 1 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλαδες και στα Δωδεκάνησα από 7 έως 19 βαθμούς και στην Κρήτη από 5 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή 05/03/2021 ο χάρτης της ανώτερης ατμόσφαιρας δείχνει την μεταφορά μίας ασταθούς αέριας μάζας από τα νότια της κεντρικής Μεσογείου προς την χώρα μας, η οποία θα συμβάλλει στη δημιουργία νεφώσεων, στην αρχή της ημέρας στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Ελλάδα και μετά το μεσημέρι στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.
Μέχρι το τέλος της ημέρας θα συννεφιάσει επίσης στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Τοπικές βροχές θα σημειωθούν το βράδυ της Παρασκευής στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο.
Η ορατότητα στη δυτική Ελλάδα και στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης το πρωί της Παρασκευής θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι, εντάσεως από 4 έως 5 τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι ασθενείς, εντάσεως από 2 έως 3 τοπικά έως 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -2 έως 19 βαθμούς, στην κεντρική από -1 έως 20 βαθμούς, στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα από 0 έως 20 βαθμούς, στις Κυκλαδες και στα Δωδεκάνησα από 8 έως 18 βαθμούς και στην Κρήτη από 5 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Το Σάββατο 06/03/2021 προβλέπονται σε όλη σχεδόν την χώρα νεφώσεις που τοπικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά και από το απόγευμα του Σαββάτου στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, πάνω από 600-800 μέτρα υψόμετρο.
Το Σάββατο θα υπάρχουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια σε πολλές περιοχές της χώρας μας.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4 έως 5 τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι άνεμοι ασθενείς εντάσεως 2 έως 3 τοπικά έως 4 μποφόρ.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν έχουν ως εξής: στη βόρεια Ελλάδα 1 βαθμό, στην κεντρική Ελλάδα 2 βαθμοί, στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα 3 βαθμοί, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα 10 βαθμοί και στην Κρήτη 5 βαθμοί Κελσίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 18 βαθμούς Κελσίου σε όλη την χώρα.
Για την Κυριακή 07/03/2021 προβλέπονται νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική-ανατολική Στερεά Ελλάδα (εκτός της Αττικής), τις Σποράδες και την Εύβοια. Μετά το μεσημέρι λίγες τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας, που ανήκουν στις προαναφερόμενες περιοχές, κατά μέσο όρο πάνω από 800-1100 μέτρα υψόμετρο.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, τοπικά πολύ ισχυροί, εντάσεως 5-6 τοπικά έως 7 και στο βόρειο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.
Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, εντάσεως από 3 έως 4 τοπικά έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία την Κυριακή θα σημειώσει πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της στην ανατολική ηπειρωτική κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Έτσι, οι ελάχιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν έχουν ως εξής: στη βόρεια Ελλάδα -2 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα 1 βαθμό στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα 4 βαθμοί, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα 10 βαθμοί και στην Κρήτη 5 βαθμοί Κελσίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα υπερβούν τους 14-15 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Στην νησιωτική Ελλάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα υπερβούν τους 18 βαθμούς.

Τη Δευτέρα 08-03-2021 στην αρχή της ημέρας ο καιρός θα είναι νεφοσκεπής σε όλη σχεδόν τη χώρα, αλλά γρήγορα στην βόρεια Ελλάδα οι νεφώσεις θα διαλυθούν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Ηλιόλουστος θα είναι επίσης ο καιρός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην Ανατολική Θεσσαλία, στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, την ανατολική-νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί εντάσεως 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στην ηπειρωτική Ελλάδα ως προς τις μέγιστες τιμές και δεν θα υπερβεί τους 17 βαθμούς.

Ο παραπάνω χάρτης μας δείχνει τον συνολικό υετό που θα πέσει σε διάφορες περιοχές της χώρας μας από την Παρασκευή 5 Μαρτίου μέχρι τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021. Τέλος τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία (μέσος όρος 50 σεναρίων) δείχνουν ότι από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας στην Ευρώπη θα λάβει χώρα μία ισχυρή δυτική-ζωνική κυκλοφορία που μεταφράζεται σε ανοιξιάτικο καιρό για την χώρα μας (ο παρακάτω χάρτης ανώτερης ατμόσφαιρας).

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα: meteo-thessalia.gr για αξιόπιστη και υπεύθυνη ενημέρωση.

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us, ΚΝΜΙ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *