Ισχυρότατος νέος σεισμός ταρακούνησε τη Θεσσαλία απόψε

Ισχυρότατος νέος σεισμός ταρακούνησε τη Θεσσαλία απόψε

Ο νέος σεισμός, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Γεράσιμο Χουλιάρα, που χτύπησε την περιοχή Ελασσόνας-Τυρνάβου στις 20.38 ήταν περίπου ιδίου μεγέθους με την προηγούμενη ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ που χτύπησε τη Θεσσαλία το προηγούμενο 24ωρο. Η νέα δόνηση επέτεινε τις ανησυχίες τόσο των σεισμολόγων όσο και των ειδικών στις κατασκευές ότι οι ζημιές αυτήν τη φορά μπορεί να είναι πολλές, αφού αυτή η σεισμική δόνηση είναι πιθανό να αποτελειώσει το καταστροφικό έργο του προηγούμενου σεισμού.

Όπως φαίνεται από τους υπολογισμούς των ειδικών, το ρήγμα του Τυρνάβου τερμάτισε ιστορικά την πρόκληση ισχυρών σεισμικών δονήσεων φτάνοντας για πρώτη φορά το όριο των 6 Ρίχτερ. Αυτό κατά τους σεισμολόγους σημαίνει πως για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, για μήνες, θα εκδηλώνεται συνεχής σεισμική δραστηριότητα και μάλιστα με ένταση. Οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή των Αρχών όσον αφορά τις δομές των δημόσιων κτηρίων, των σχολείων και των νοσοκομείων, δεδομένης πια της καταπόνησης του οπλισμού τους από τις συνεχείς δονήσεις.

«Πρόκειται για έναν νέο σεισμό περίπου ίσου μεγέθους με τον πρώτο», ανέφερε μιλώντας στο zougla.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Εξετάζουμε με ακρίβεια και συγκρίνουμε τα μεγέθη. Το φαινόμενο των διπλών σεισμών σας υπενθυμίζω πως είχε παρατηρηθεί στην Κεφαλονιά το 2014 και είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί. Παρακολουθούμε το φαινόμενο από το Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο σε 24ωρη βάση».

Η δόνηση, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τύρναβο, Ελασσόνα και στη Μαγνησία μεταξύ άλλων, ενώ υπάρχουν αναφορές και από κατοίκους της Αττικής πως ένιωσαν τον σεισμό.

Ευθύμιος Λέκκας: Νέος σεισμός ο αποψινός και όχι μετασεισμός

Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον αποψινό νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Ήδη έχει σημειωθεί ένας ακόμη μετασεισμός 4 Ρίχτερ.

Σε ανακοίνωσή της, η Πυροσβεστική αναφέρει:

«Το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μέχρι στιγμής, δεν έχει δεχθεί κλήσεις για παροχές βοηθείας, ενώ οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή.

Παραμένουν σε επιφυλακή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Λόγω των συνεχόμενων μετασεισμών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Χωρίς ρεύμα βρίσκονται τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας, καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο από τις νέες σεισμικές δονήσεις και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια που είχαν πληγεί από τον χθεσινό σεισμό. Υπάρχουν επίσης αναφορές για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στο Δαμάσι Τυρνάβου.

Αρκετοί κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους των χωριών και υπάρχει αναστάτωση για το φαινόμενο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στα χωριά βρίσκεται κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου μεταφέρει κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τους κατοίκους των περιοχών.

Έπεσαν βράχοι στα Μετέωρα

Οι πρώτες πληροφορίες των τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν πτώσεις βράχων από τις κορυφές των Μετεώρων, ενώ υπάρχουν αναφορές για δύο κτήρια που κατέρρευσαν και για μία φωτιά που ξέσπασε σε κτίσμα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια στα Μετέωρα. Ο Δήμαρχος Μετεώρων, κ. Θεόδωρος Αλέκος, συνιστά στους πολίτες ψυχραιμία και προσοχή για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο της Πυροσβεστικής με τον διοικητή της Πυροσβεστικής και αναζητούν αν υπάρχουν τραυματίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάποια σπίτια που ήταν μισογκρεμισμένα, γκρεμίστηκαν εντελώς.

Λάρισα: Έπεσε καμινάδα στη Χαραυγή

Πτώση καμινάδας σημειώθηκε στη Χαραυγή μετά τον ισχυρό σεισμό, χωρίς να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό.

Δείτε φωτογραφίες:

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση είχε μέγεθος 5,9 Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο κατέγραψε αρχικά τη δόνηση στα 6 Ρίχτερ και λίγα λεπτά μετά αναθεώρησε το μέγεθος στα 5,7 Ρίχτερ.

Οι μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρουν το εστιακό βάθος της δόνησης στα 11,3 χλμ και το επίκεντρο στα 16 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Οι πρώτες πληροφορίες του zougla.gr από την ενημέρωση των Αρχών αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους ή τραυματίες. Κάτοικος του Τυρνάβου επικοινώνησε με το zougla.gr και μετέφερε πως ο σεισμός ήταν έντονος και ταρακούνησε την περιοχή, προκαλώντας φόβο και ανησυχία στους πολίτες. Αργότερα, πολίτης από το κέντρο της Λάρισας επικοινώνησε με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα για να εκφράσει την αγανάκτησή του για την έλλειψη ενημέρωσης και καθοδήγησης από τους αρμόδιους φορείς, με τον κόσμο να παραμένει σε εξωτερικούς χώρους, όπως είπε, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις του.

Επιχειρεί προληπτικά η ΕΜΑΚ στο Δαμάσι για κάθε ενδεχόμενο

Ανάστατοι είναι οι πολίτες της πόλης Λάρισας, λόγω των νέων σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στη περιοχή. Αρκετοί άνθρωποι έχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους για κάθε ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στο χωριό Δαμάσι που έχει πληγεί από τον χθεσινό σεισμό, δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούν προληπτικά στη περιοχή, για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κάποιος νέος εγκλωβισμός.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποιος άνθρωπος που να έχει προβλήματα, ούτε έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής τραυματισμοί.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων αναφέρονται τα εξής:

«Η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων παρακολουθεί την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας και ενημερώνεται συνεχώς και υπεύθυνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στο Δήμο Λαρισαίων, από τον νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή. Καλούμε τους συμπολίτες να μην δίνουν σημασία σε ανυπόστατες φήμες που διαδίδονται.

Το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων θα συνεχίζει να λειτουργεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Στην περιοχή μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Προστασία απευθύνει «έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές για την αποφυγή τραυματισμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών», ενώ αναφέρει πως στην σεισμόπληκτη περιοχή θα μεταβεί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς παραμένει στον θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, ενώ με εντολή του στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Αύριο, 5 Μαρτίου και ώρα 09.00, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι.

Με δεδομένη την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην περιοχή χθες, 3 Μαρτίου, απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές για την αποφυγή τραυματισμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), καθώς και οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ώστε να παρέμβουν άμεσα για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους πολίτες, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Έντονη η μετασεισμική ακολουθία

Λίγη ώρα μετά τον ισχυρό νέο σεισμό, στις 21:23, ακολούθησε μία ακόμα δόνηση στην περιοχή, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 10,4 χλμ και με επίκεντρο στα 21 Χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Επίσης, στην περιοχή έχουν ήδη σημειωθεί τρεις μετασεισμοί μεγέθους 4,1, 4,2 και 4,3 Ρίχτερ.

Ταρακουνήθηκαν Βόλος και Τρίκαλα – Ο κόσμος βγήκε και πάλι στους δρόμους

Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν και απόψε στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η νέα ισχυρή δόνηση είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα ο νέος πολύ δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε σε δρόμους και πλατείες φοβούμενος τα χειρότερα.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τον πολύ ισχυρό σεισμό, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω προβλήματα από τα υπάρχοντα στα χωριά στα ανατολικά του Νομού και στα όρια με την Λάρισα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Ευθύμιος Λέκκας: Έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός

Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός, δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας πως ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου.

Το μήνυμα που έστειλε στους κατοίκους της περιοχής είναι να μην παραμένουν στα σπίτια τους.

Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον αποψινό νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Ήδη έχει σημειωθεί ένας ακόμη μετασεισμός 4 Ρίχτερ.

Πολύ ισχυρός μετασεισμός η δόνηση των 5,9 Ρίχτερ, δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Πηγή: zougla.gr

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *