Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού την Κυριακή 21-2-2021. Καλοκαιρία με νέα άνοδο της θερμοκρασίας την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,υετού)

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού την Κυριακή 21-2-2021. Καλοκαιρία με νέα άνοδο της θερμοκρασίας την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,υετού)

Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού αναμένεται από το βράδυ του Σαββάτου 20-2-2021 αρχής γενομένης από την βορειοανατολική Ελλάδα, η οποία μέχρι το απόγευμα της Κυριακής θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ανατολική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Αιτία για αυτή την μεταβολή το ψυχρό μέτωπο, που θα κινηθεί από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική Ελλάδα τα ξημερώματα της Κυριακής 21-2-2021.
Έτσι, από το πρωί μέχρι το απόγευμα της Κυριακής θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις στη Θράκη, στην Μακεδονία, στην Χαλκιδική, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη.
Από τις προαναφερόμενες περιοχές τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα πόδια της Χαλκιδικής, στα παράλια του νομού Πιερίας, στη Θεσσαλία, κυρίως στην Ανατολική, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1200-1400 μέτρα κατά μέσο όρο.

Βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη στο Ιόνιο 4-5 μποφόρ και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην
Ανατολική Ελλάδα και στα ηπειρωτικά της δεν θα υπερβεί τους 11-12 βαθμούς.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι προγνωστικοί χάρτες της ανώτερης ατμόσφαιρας δείχνουν ότι ένας πολύ ισχυρός αντικυκλώνας θα εγκατασταθεί στην κεντρική Ευρώπη εξασφαλίζοντας καλοκαιρία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και κατά συνέπεια και στην χώρα μας.
Ο συγκεκριμένος αντικυκλώνας, ο οποίος είναι θερμός καθ´ύψος δημιουργεί μία κατάσταση εμποδισμού στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.
Επομένως τα συστήματα του Ατλαντικού που κινούνται προς την Ευρώπη αναγκάζονται να κινηθούν σε μία τροχιά περιφερειακή του αντικυκλώνα. Αυτή η τροχιά σχηματίζει το γράμμα Ω του Ελληνικού Αλφάβητου και για αυτό το λόγο ο εν λόγω αντικυκλώνας ονομάζεται Ω-block.
Έτσι από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη ο καιρός στην χώρα μας θα είναι ηλιόλουστος με βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες των ημερών αυτών θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες κυρίως σε ηπειρωτικές περιοχές.
Βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο εντάσεως 3-4 μποφόρ και βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο εντάσεως 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο και την Τετάρτη θα φθάσει σε αρκετές περιοχές στους 19-20 βαθμούς.
Ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων αναμένεται στο Αιγαίο από την Πέμπτη, όπου στο νότιο Αιγαίο θα φθάσουν στα 6-7 τοπικά και 8 μποφόρ.
Ως προς τα φαινόμενα ο καιρός την Πέμπτη θα καταστεί κατά τόπους νεφοσκεπής στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο και το πρωί της Παρασκευής στην Μακεδονία, στην Χαλκιδική, στις δυτικές Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Η θερμοκρασία το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη σχεδόν την χώρα πλην των νησιών του Ιονίου, όπου η κάμψη της θερμοκρασίας θα λάβει χώρα την Παρασκευή.
Από το μεσημέρι της Παρασκευής και κυρίως το επόμενο Σαββατοκύριακο θα επικρατήσει πάλι ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, εκτός από το Σάββατο στην Κρήτη όπου θα υπάρχουν νεφώσεις αυξημένες κατά τόπους.
Οι βοριάδες στο Αιγαίο από την Παρασκευή το μεσημέρι θα αρχίζουν να εξασθενούν και το ερχόμενο Σάββατο δεν θα ξεπερνούν στο Αιγαίο τα 4-5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία το επόμενο Σαββατοκύριακο θα σημειώσει εκ νέου άνοδο.

Τέλος τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι στις αρχές Μαρτίου ατμοσφαιρικές διαταραχές από την Βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν προς την νοτιοανατολική Ευρώπη και πιθανόν προς την χώρα μας.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα:
meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *