Ανοιξιάτικος ο καιρός στη χώρα μας την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2021(+Χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας,επιφανείας,υετού)

Ανοιξιάτικος ο καιρός στη χώρα μας την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2021(+Χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας,επιφανείας,υετού)

Αναλύοντας την κατάσταση της κυκλοφορίας της ανώτερης ατμόσφαιρας και της διάταξης των αερίων μαζών την 1η Φεβρουαρίου του 2021 παρατηρούμε τα εξής:
Οι πολικές αέριες μάζες βρίσκονται πολύ κοντά στην περιοχή της γέννησης τους που είναι η Σκανδιναβική χερσόνησος και η βορειοδυτική Ρωσία.
Διαδοχικές κυματικές διαταραχές ταξιδεύουν από τον Ατλαντικό προς την χώρα μας, διαμέσου της νότιας Ευρώπης.
Μία τέτοια ατμοσφαιρική διαταραχή είναι και αυτή που θα μας επηρεάσει από το μεσημέρι της Κυριακής 31-1-2021 από τα δυτικά.
Συγκεκριμένα, το ψυχρό μέτωπο ενός βαρομετρικού χαμηλού με κέντρο 993 hPa στην κεντρική Αδριατική, θα επιδεινώσει από το μεσημέρι της Κυριακής τον καιρό των νησιών του βορείου Ιονίου και από το απόγευμα τον καιρό των υπόλοιπων νησιών του Ιονίου, της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας με βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Από το βράδυ της Κυριακής αντίστοιχα φαινόμενα θα επηρεάσουν την κεντρική Στερεά Ελλάδα, τη δυτική Πελοπόννησο και βροχές θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία και στη δυτική Θεσσαλία.
Τα μεσάνυχτα της Κυριακής τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην υπόλοιπη Θεσσαλία και στην κεντρική Μακεδονία.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 1-2-2021 ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Μέσα στη Δευτέρα αντίστοιχα φαινόμενα θα σημειωθούν στον νομό Αττικής και ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Στην υπόλοιπη χώρα τη Δευτέρα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, εκτός από τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα, όπου ο καιρός θα παραμείνει άστατος με τοπικές βροχές.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αργά το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα στην κεντρική και βόρεια Πίνδο πάνω από τα 1600-1800 μέτρα.

Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι- νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ θα πνέουν τη Δευτέρα στο ανατολικό Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή και θα φτάσει σε αρκετές περιοχές τους 16-17 βαθμούς.
Την Τρίτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις σε όλη την χώρα και θα σημειωθούν στην αρχή της ημέρας βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές βροχές, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Οι νότιοι άνεμοι την Τρίτη θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο διπλανός χάρτης εκτιμά τα συνολικά ύψη υετού που θα πέσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας από το απόγευμα της Κυριακής 31-1-2021 μέχρι την Τρίτη 2-1-2021. Τα πιο έντονα φαινόμενα εντοπίζονται στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Ελλάδα, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Η Κρήτη φαίνεται να επηρεάζεται πολύ λίγο από αυτή την ατμοσφαιρική διαταραχή.
Την Τετάρτη 3-2-2021 στην ανώτερη ατμόσφαιρα η αντικυκλωνική ράχη της κεντρικής Μεσογείου θα επεκταθεί προς την χώρα μας προκαλώντας διάλυση των νεφών και ταυτόχρονη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Βόρεια Αφρική προς την χώρα μας. 

Έτσι από την Τετάρτη μέχρι τουλάχιστον την Κυριακή θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, με βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας, φθάνοντας το ερχόμενο τριήμερο Παρασκευής-Σαββάτου-Κυριακής σε πολλές περιοχές τους 20-21 βαθμούς.
Επίσης τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Πιθανή μεταβολή του καιρού στην χώρα μας και κυρίως στη δυτική Ελλάδα αναμένεται γύρω στις 9 Φεβρουαρίου.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για αξιόπιστη ενημέρωση.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *