Ήπιος ο καιρός την εβδομάδα των Χριστουγέννων του 2020 στη χώρα μας(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,τεφιγράμματα)

Ήπιος ο καιρός την εβδομάδα των Χριστουγέννων του 2020 στη χώρα μας(+Χάρτες επιφανείας,ανώτερης ατμόσφαιρας,τεφιγράμματα)
Εισερχόμαστε στην εβδομάδα που περιλαμβάνει την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης τα Χριστούγεννα και τα προγνωστικά στοιχεία που θα παραθέσουμε παρακάτω δείχνουν ότι ο καιρός στη χώρα μας μέχρι και τις παραμονές των Χριστουγέννων θα είναι ήπιος με αυξημένες τοπικές συννεφιές, τοπικές ομίχλες, λίγες τοπικές βροχές και θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές για αυτή την εποχή.
Το Σαββατοκύριακο μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανό το σενάριο της αλλαγής του καιρού με αξιόλογες βροχές στα πεδινά και πυκνές και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
 
Ας τα δούμε αναλυτικά:
 
Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο καιρός θα είναι νεφοσκεπής σε όλη σχεδόν τη χώρα με τοπικές βροχές τη Δευτέρα, στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία(κυρίως την Ανατολική) και στην κεντρική Στερεά Ελλάδα. Αργά το βράδυ της Δευτέρας τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και δυτικής Θράκης πάνω από τα 800 μέτρα.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, και στην Πελοπόννησο από το πρωί της Τρίτης οι νεφώσεις θα αρχίσουν να διαλύονται και θα βγει ήλιος στις περιοχές αυτές.
 
 
Το τεφίγραμμα στην πόλη της Λάρισας στις 2:00 ώρα Ελλάδας της Τρίτης μας δείχνει την υψηλή σχετική υγρασία στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, η οποία δικαιολογεί και την χαμηλή νέφωση στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
 
 
 
Από την Τετάρτη 23-12-2020 η επέκταση της αντικυκλωνικής ράχης από τη δυτική Μεσόγειο προς την κεντρική Ευρώπη θα συντελέσει ώστε πάνω από τον Ελλαδικό χώρο να δημιουργηθούν καθοδικές κινήσεις και να διαλύσουν τα νέφη.
 
 
 
Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά και στο τεφίγραμμα της πόλης της Λάρισας στις 14:00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης, όπου η ατμόσφαιρα γίνεται ξηρότερη και δημιουργείται θερμοκρασιακή αναστροφή (η θερμοκρασία αυξάνεται με το ύψος) στα κατώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Έτσι την Τετάρτη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη σχεδόν την χώρα.
 
 
 
 
 
 
 
 
Την Πέμπτη 24-12-2020 παραμονή των Χριστουγέννων θα συνεχιστεί η ηλιοφάνεια, αλλά από το μεσημέρι και μετά θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα και στις περιοχές αυτές θα συννεφιάσει.
 
 
 
Ανήμερα των Χριστουγέννων στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, στη δυτική-κεντρική Πελοπόννησο και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με παροδικές συννεφιές κατά τόπους αυξημένες.

 
Επίσης τις πρωινές και βραδινές ώρες της Δευτέρας, Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες μεταφοράς ή ακτινοβολίας, κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.
Τη Δευτέρα θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο και βορειοανατολικοί στο Αιγαίο εντάσεως 5-6 μποφόρ.
Την Τρίτη οι άνεμοι στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν ενώ στο Αιγαίο θα διατηρηθούν με μικρή πρόσκαιρη ενίσχυση. 
Από το βράδυ της Τρίτης οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και στο Αιγαίο, εκτός από το νοτιοανατολικό Αιγαίο που θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ την Τρίτη και την Τετάρτη.
Νοτιοδυτικοί άνεμοι 5-6 τοπικά και 7 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη την ημέρα των Χριστουγέννων.
 
Η θερμοκρασία από την Τετάρτη και μετέπειτα θα σημειώσει άνοδο κυρίως στην Ανατολική Ελλάδα και ανήμερα των Χριστουγέννων στα ηπειρωτικά της Ανατολικής Ελλάδας θα φθάσει στους 17 βαθμούς.
 
Τέλος, με τα σημερινά δεδομένα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι πιθανόν να έχουμε κακοκαιρία στη χώρα μας με αξιόλογες βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
 
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
 
Πηγές: ECMWF, Met Office
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *