Μεταβολή του καιρού στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα την Κυριακή 29-11-2020 (+Χάρτες επιφανείας, ανώτερης ατμόσφαιρας και βροχής).

Μεταβολή του καιρού στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα την Κυριακή 29-11-2020 (+Χάρτες επιφανείας, ανώτερης ατμόσφαιρας και βροχής).

Ένα βαρομετρικό χαμηλό από τον Ατλαντικό θα διέλθει στην Μεσόγειο την Παρασκευή, θα βαθύνει (θα ενισχυθεί) και το μεσημέρι του Σαββάτου θα βρίσκεται ανατολικά της Μαγιόρκας της Ισπανίας. Το χαμηλό αυτό θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά και σταδιακά θα αρχίσει να πληρούται (να εξασθενεί), φθάνοντας το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή της Σικελίας.
Το συνεσφιγμένο μέτωπο (συνένωση του ψυχρού με το θερμό μέτωπο στην επιφάνεια) αυτού του χαμηλού θα κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά και θα αρχίσει να επηρεάζει τα νησιά του Ιονίου από το πρωί της Κυριακής με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Κέρκυρα θα είναι έντονα.
Σταδιακά από το μεσημέρι της Κυριακής θα αρχίσει να επηρεάζεται με ανάλογα φαινόμενα η δυτική Ελλάδα.
Το απόγευμα-βράδυ της Κυριακής τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι βροχές στην Ανατολική Ελλάδα θα είναι τοπικές και  λιγότερες σε ένταση και διάρκεια. Εξαίρεση αποτελούν η Ανατολική Μακεδονία, η δυτική Θράκη, η νότια Πελοπόνησος, και τα Δωδεκάνησα, όπου λόγω των υγρών νοτίων ανέμων και της δυναμικής αστάθειας πιθανόν τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα.

Τη Δευτέρα βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και στο Αιγαίο, κυρίως στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Λίγα χιόνια θα πέσουν το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα στην κεντρική και βόρεια Πίνδο από τον νομό Τρικάλων και βορειότερα σε υψόμετρα πάνω από τα 1800 μέτρα. Το βράδυ της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές της βορειοανατολικής Ελλάδας ενδεικτικά πάνω από τα 500 – 600 μέτρα. Πιθανόν να χιονίσει παροδικά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι 7-8 τοπικά και 9 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο το πρωί της Κυριακής. Τη Δευτέρα θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές και πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Την Κυριακή η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τους 14-16 βαθμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Τέλος, ο Δεκέμβριος εισέρχεται με άστατο καιρό καθώς ασταθείς αέριες μάζες θα πλησιάσουν την Τετάρτη τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά.
Περισσότερα και αξιόπιστα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου στις αρχές της νέας εβδομάδας.

Πηγές: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *