Το ισχυρό πολικό χαμηλό και πως θα επιδράσει στον καιρό (+χάρτες,διαγράμματα)

Το ισχυρό πολικό χαμηλό και πως θα επιδράσει στον καιρό (+χάρτες,διαγράμματα)

Παρακάτω θα αναλύσουμε τί είναι το πολικό χαμηλό ή αλλιώς πολικός στρόβιλος, πώς καθορίζει τον καιρό σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη και μελετώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία θα αναλύσουμε σε τί τιμές βρίσκεται αυτό το διάστημα και πώς θα επιδράσει αυτό στην εξέλιξη των καιρικών συνθηκών.

Ο πολικός στρόβιλος είναι μια μεγάλης κλίμακας κυκλωνική κυκλοφορία στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας (τροπόσφαιρα,στρατόσφαιρα), το επίκεντρο είναι στους πόλους και δεν είναι ορατός στην επιφάνεια της γής.

Όταν ο πολικός στρόβιλος είναι ισχυρός παρατηρείται παρουσία ισχυρών δυτικών ανέμων με αποτέλεσμα να απομονώνεται το στρώμα του ατμοσφαιρικού αέρα και να αναπτύσσονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο ύψος 10hpa της στρατόσφαιρας (25 χιλιόμετρα απο την επιφάνεια της γής), που φτάνουν και τους -80 βαθμούς κελσίου.

Αντίθετα όταν ο πολικός στρόβιλος είναι εξασθενημένος τότε στα μέσα γεωγραφικά πλάτη έχουμε ψυχρές εισβολές και κακοκαιρίες.

Σήμερα ο πολικός στρόβιλος είναι πολύ ισχυρός με θερμοκρασίες χαμηλότερες των τελευταίων 40 ετών. Στις 3 Ιανουαρίου 2020 η ραδιοβόλιση που έγινε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας έδειξε θερμοκρασίες που φτάνουν και τους -96 βαθμούς κελσίου στα 17hpa σε ύψος δηλαδή 25 χιλιομέτρων απο την επιφάνεια της γής (στρατόσφαιρα), που αποτελεί την χαμηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 40 ετών.

Στον παρακάτω χάρτη απο την NASA/GMAO μπορείτε να δείτε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται με το σκούρο μαύρο χρώμα στα νοτιοανατολικά της Γροιλανδίας και στην δυτική Ισλανδία και αναφέραμε πιο πάνω. Η θερμοκρασία στο σκούρο μαύρο σημείο στην Γροιλανδία στα 10hpa (30 χλμ σε ύψος) φτάνει και τους -97 βαθμούς κελσίου, χωρίς όμως να έχουμε άμεσες μετρήσεις απο την περιοχή.

 

 

Στο παρακάτω γράφημα της NASA/GMAO βλέπουμε την χαμηλότερη θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο απο το γεωγραφικό πλάτος 50-90°Ν που αποτελεί και την πιό ψυχρή περιοχή του πολικού στροβίλου. Με την μώβ γραμμή στο διάγραμμα παρατηρούμε την ελάχιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο που αποτελεί την χαμηλότερη των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών.

Στο επόμενο γράφημα που ακολουθεί βλέπουμε απο τον Δεκέμβριο και μετά τους ισχυρούς δυτικούς ανέμους οι οποίοι κάνουν πιο ισχυρό τον πολικό στρόβιλο να ενισχύονται.

Άν παρατηρήσουμε στον παρακάτω χάρτη στην κορυφή της στρατόσφαιρας στο 1hpa (45χλμ ύψος) οι ταχύτητες του ανέμου ξεπερνούν τα 600χλμ/ώρα, πράγμα που σημαίνει οτι ο πολικός στρόβιλος είναι πολύ ισχυρός. Φυσικά αυτό δεν έχει άμεση σχέση με τον καιρό μας αλλά μας δίνει να καταλάβουμε πόσο γιγαντομένος είναι ο στρόβιλος.

Στον επόμενο χάρτη βλέπουμε το αποτέλεσμα του ισχυρού πολικού στροβίλου που αναλύσαμε πιο πάνω, το οποίο είναι τα ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά που βρίσκονται στον βόρειο Ατλαντικό και θα βρίσκονται και τις επόμενες πολλές ημέρες με αποτέλεσμα της αντικυκλωνικές συνθήκες στην Ευρώπη και την χώρα μας, πράγμα που σημαίνει καλοκαιρία χωρίς βαρομετρικά χαμηλά και κακοκαιρίες.

Οι υψηλές πιέσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό ευννοούν τις ψυχρές εισβολές στον Καναδά και τα βορειοδυτικά τμήματα της Αμερικής, ενώ αντίθετα στα νοτιοανατολικά της Αμερικής κυριαρχούν οι υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να υπάρχουν πιθανότητες για ψυχρές εισβολές. Στην Ευρώπη όπως είπαμε πιο πάνω κυριαρχούν οι υψηλές πιέσεις και οι πιο υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που μας κάνουν να ”ψάχνουμε” τον χειμώνα. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα προέρχεται απο τον ισχυρό πολικό στρόβιλο.

Με απλά λόγια κλείνοντας μπορούμε να πούμε οτι ο πολικός στρόβιλος που θα είναι πολύ ισχυρός το επόμενο διάστημα  και με όσα αναλύσαμε πιο πάνω δεν αφήνει περιθώρια για ενδείξεις χειμώνα τόσο στη χώρα μας όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Πολύ πιθανόν προς το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα και τον Φλεβάρη να εξασθενήσουν αυτοί οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι που κρατάνε ακλώνητο και ισχυρό τον στρόβιλο με αποτέλεσμα μεγάλα ψυχρά τμήματα του στροβίλου και ψυχρές εισβολές να κάνουν την εμφανισή τους στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Κανείς όμως δεν γνωρίζει που θα εστιαστούν αυτές οι ψυχρές εισβολές και αν απασχολήσουν την ήπειρό μας την Ευρώπη. 

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε πιθανόν και εμείς αλλαγή στον καιρό της περιοχή μας μετά της 15-20 του μήνα, πράγμα που αναφέραμε και στην μακροπρόθεσμή μας για τον Ιανουάριο.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
              Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας. 
                                            meteo-thessalia.gr 
                                            facebook: Πάνος Αρχοντής
                                           e-mail: panosmeteo@gmail.com                         
                               Για σωστή ενημέρωση fb page: ΚΑΝΕΤΕ LIKE

Πηγή χαρτών: severe-weather, tropicaltidbits

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *