Πρόγνωση Ελλάδας- Αττικής – Χιονιάς ανατολικών προσήνεμων με το όνομα ”Barbara” 5-6/2/23 (+αναλυτικοί χάρτες χιονιού+χιονοστρώσεις)

Πρόγνωση Ελλάδας- Αττικής – Χιονιάς ανατολικών προσήνεμων με το όνομα ”Barbara” 5-6/2/23 (+αναλυτικοί χάρτες χιονιού+χιονοστρώσεις)

Σταδιακή αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός την Κυριακή στα ανατολικά προσήνεμα τμήματα της χώρας με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ενισχυμένους βοριάδες και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα τμήματα της χώρας που θα επηρεαστούν απο την κακοκαιρία.

Απο τις πρωινές ώρες της Κυριακής 5/2 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα απο το ύψος των Σποράδων και νοτιότερα. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε πεδινά τμήματα στην ανατολική και κυρίως νοτιοανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες. Ίσως πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις σημειωθούν σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της νότιας Χαλκιδικής καθώς εκεί γρήγορα θα σημειωθεί ηλιοφάνεια. Όσο κατεβαίνουμε νοτιότερα στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και την Εύβοια οι χιονοπτώσεις θα ξεκινάνε απο τα 200-400 μέτρα υψόμετρο και σταδιακά μέσα στην μέρα θα πέφτουν τα υψόμετρα. Στις Κυκλάδες πάνω απο τα 400-500 μέτρα με τάση να πέσουν κι άλλο απ το απόγευμα και μετά, ενώ στην Κρήτη πάνω απο τα 700-800 μέτρα. Στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο λίγα φαινόμενα. Τη νύχτα ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση.

Πρέπει να επισημάνουμε οτι τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Εύβοια την Βοιωτία, τα ανατολικά της Φθιώτιδας και τα βορειοανατολικά τμήματα της Αττικής. Σ’αυτές τις περιοχές πάνω απο τα 400 μέτρα κατα μέσο όρο αναμένονται αξιόλογες χιονοστρώσεις και ειδικά στην Εύβοια οι κάτοικοι να πάρουν απαραίτητα μέτρα προστασίας! Ενώ έντονα θα είναι τα φαινόμενα και στην Κρήτη με μεγάλες ποσότητες χιονιού στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νησιού.

Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ στα πελάγη.

Παρακάτω σας επισυνάπτω χάρτες χιονιού που δείχνουν που θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως το βράδυ της Κυριακής 5/2, όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο έντονες και πολλές οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν, όσο πιο αχνά τόσο λιγότερες.

Την Δευτέρα στην ανατολική Θράκη, νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου, Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Στερεά, Κυκλάδες και Κρήτη αναμένονται χιονοπτώσεις κατα περιόδους. Όσο πιο νότια στα παραθαλάσσια θα σημειώνεται βροχή ή χιονόνερο και στην Κρήτη πάνω απο τα 500-600 μέτρα πυκνές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ηλιοφάνεια με ισχυρό παγετό στην κεντρική και βόρεια χώρα που τοπικά θα είναι ολικός στα βόρεια. Τη νύχτα νέα δέσμη με φαινόμενα θα απασχολήσει τις Σποράδες, την Μαγνησία, την Φθιώτιδα και την Εύβοια και τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Παρακάτω σας επισυνάπτω χάρτες χιονιού που δείχνουν που θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως το βράδυ της Δευτέρας 6/2, όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο έντονες και πολλές οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν, όσο πιο αχνά τόσο λιγότερες.

ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Στην Αττική αναμένεται κακοκαιρία την Κυριακή 5/2 με χιονοπτώσεις έντονες βαθμιαία και στα πεδινά τμήματα εκτός απο τα νοτιοανατολικά που θα σημειώνεται βροχή ή χιονόνερο. Πρόσκαιρη βελτίωση την νύχτα αλλά προς το ξημέρωμα νέα υποτροπή του καιρού θα δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Την Δευτέρα 6/2 αναμένονται χιονοπτώσεις πιο αξιόλογες στα βόρεια και ανατολικά του νομού, ενώ στα δυτικά θα είναι πιο ασθενέστερες. Στα παραθαλάσσια βροχή ή χιονόνερο. Μεγάλα ύψη χιονιού απο το ύψος της Αττικής οδού και βορειότερα ενδεικτικά απο ένα υψόμετρο 200-400 μέτρων.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

  1. Μεγάλη προσοχή σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής σε υψόμετρο πάνω απο τα 200 μέτρα καθώς θα υπάρξουν χιονοστρώσεις 15-30 εκατοστών. Πιθανόν τα ξημερώματα της Δευτέρα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας να δεί χιονόστρωση 2-5 εκατοστών.
  2. ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσοχή στην Εύβοια καθώς αναμένονται μεγάλα ύψη χιονιού πάνω απο τα 200-300 μέτρα, ενώ πάνω απο τα 500 μέτρα θα σημειωθεί πάνω απο μισό μέτρο χιονιού!!
  3.  Προσοχή επίσης πρέπει να δείξουν επίσης κάτοικοι και οδηγοί στην Βοιωτία που αναμένοναι μεγάλα ύψη χιονιού έως και 20-40 εκατοστά σε Θήβα και Λιβαδειά.
  4. Δεν αποκλείεται να πασπαλίσει πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της Μαγνησίας και στην πόλη του Βόλου.
  5. Πολύ μεγάλα ύψη χιονιού στην Κρήτη πάνω απο τα 500-600 μέτρα που θα ξεπεράσουν το μισό μέτρο!
  6. Μεγάλη προσοχή σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο απο την Αθήνα έως την Λαμία και σε όλη την Εύβοια!

Σας παραθέτω τον χάρτη εκτίμησης ύψους χιονιού για τον νομό Αττικής.

Επίσης να σας υπενθυμίσω γιατί πολλοί μου στέλνετε μηνύματα πως υπάρχει αναλυτική πρόγνωση για Θεσσαλία και Σποράδες που ισχύει έως και την Κυριακή 5/2. Αύριο μεσημέρι θα αναρτηθεί η νέα πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια-σύνταξη πρόγνωσης: Πάνος Αρχοντής Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος- Πιστοποιημένος Προγνώστης.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *