Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ 17ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ (αναλυτικοί χάρτες)

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ 17ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ (αναλυτικοί χάρτες)

Τα στοιχεία για τον καιρό των Χριστουγέννων αρχίζουν σιγά σιγά να ξεκαθαρίζουν και να κατασταλάζουν και θα τα πούμε αναλυτικά όπως αυτά καταγράφονται στους προγνωστικούς χάρτες σήμερα 17 Δεκεμβρίου 2022.

Και τι δεν ακούσαμε και φέτος απο τους γνωστούς άγνωστους για τον καιρό των Χριστουγέννων, οτι θα θαφτούμε στο χιόνι και δεν θα μπορούμε να βγούμε απο τα σπίτια μας και άλλα πολλά τέτοια τρομολαγνικά κείμενα, που στον βωμό του χρήματος θυσιάζουν την επιστήμη της Μετεωρολογίας. Για να μην μιλήσω για άλλους που κάθε τρείς και λίγο σας λένε τι καιρό θα κάνει με ποσοστά, 25% θα έχει βροχή, 25% θα χιονίσει, ή 25% θα έχει ήλιο, όπως η παροιμία με τον γύφτο ”αν δεν βρέξει θα χιονίσει ή θα έχει ήλιο”. Και μετά βγαίνουν και πανηγυρίζουν οτι αυτοί σας το είπαν και το πρόβλεψαν!

Ευτυχώς εμείς στο site μας έχουμε κρατήσει την Μετεωρολογία στο επίπεδο που της αξίζει, στηριζόμενοι πάντα στις αρχές των μαθηματικών, της φυσικής και της χημείας!

Έτσι λοιπόν επανερχόμενοι στον καιρό των Χριστουγέννων για την χώρα μας αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως χιονοπτώσεις δεν θα σημειωθούν όχι μόνο στα πεδινά αλλά ούτε σε ορεινές περιοχές με τα χιονοδρομικά κέντρα δυστυχώς να μην μπορούν να ανοίξουν και να υποδεχθούν τους χειμερινούς εκδρομείς.

Πιο αναλυτικά, απο τις 20 του μήνα η χώρα μας θα επηρεάζεται απο αντικυκλωνικές συνθήκες που σημαίνει οτι θα βρίσκεται κάτω απο την ομπρέλα του βελτιωμένου καιρού όπως και μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, ενώ όποια αλλαγή με βροχές ή χιονοπτώσεις θα συντελείται στα πολύ βόρεια τμήματα της γηραιάς ηπείρου. Όπως βλέπετε στον παρακάτω χάρτη με τους κόκκινους χρωματισμούς η χώρα μας θα βρίσκεται στο πεδίο υψηλών πιέσεων δηλαδή βελτιωμένου καιρού, με τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες και τοπικά πιθανόν ελαφρύ παγετό απο την Θεσσαλία και βορειότερα το βράδυ και νωρίς το πρωί.

Οι θερμοκρασίες ανήμερα των Χριστουγέννων θα κυμαίνονται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και όπως μας δείχνει ο παρακάτω χάρτης, αυτές θα βρίσκονται τουλάχιστον 8-10 βαθμούς πάνω απο τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το μεσημέρι δηλαδή ο υδράργυρος θα ανέρχεται στα πεδινά τμήματα στους 16-18 βαθμούς κελσίου στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Οι χιονοπτώσεις όπως προαναφέραμε δεν θα επισκεφθούν καθόλου τη χώρα μας ούτε ακόμη και τα ορεινά τμήματα, ενώ χαρακτηριστική θα είναι η απουσία τους απο όλη τη Μεσόγειο, το σύνολο των Βαλκανίων και μεγάλο τμήμα της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης. Οι χιονοπτώσεις θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Ρωσία και την Σκανδιναβία. Όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά στον παρακάτω χάρτη.

Όλα αυτά φαίνεται πως πιθανόν θα αλλάξουν προς τις τελευταίες ημέρες του χρόνου και τις πρώτες του νέου έτους, καθώς διαφαίνεται η τάση να επηρεαστεί η χώρα μας απο ψυχρή εισβολή και ίσως κάποιο βαρομετρικό χαμηλό.

Συνοψίζοντας λοιπόν, ο καιρός των Χριστουγέννων θα είναι ηλιόλουστος και το μόνο που θα θυμίζει χειμώνα θα είναι οι τοπικές ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες και πιθανόν ο ελαφρύς παγετός στα πεδινά τμήματα απο την Θεσσαλία και βορειότερα. Όπως όμως γνωρίζετε πρόγνωση πέραν των τεσσάρων-πέντε ημερών δεν υφίσταται και αυτό που σας ανέλυσα πιο πάνω δεν είναι παρά η εκτίμηση κατα 85% οτι θα συμβεί. Θα παρακολουθείτε τα αναλυτικά τακτικά δελτία καιρού για την καλύτερη ενημέρωσή σας.

Επιμέλεια-σύνταξη πρόγνωσης: Πάνος Αρχοντής Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος- Πιστοποιημένος Προγνώστης.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό site της Θεσσαλίας.
meteo-thessalia.gr
facebook: Πάνος Αρχοντής
fb page: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *