ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΣΕ ΑΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ- ”ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ”

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΣΕ ΑΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ- ”ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ”

Τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου είναι «χρυσός», τουλάχιστον σε όρους οικολογίας, κρίνει δήμος της Ολλανδίας.

Το Αϊντχόφεν προτρέπει τους κατοίκους του να αφήσουν κατά μέρος φυσητήρες και τσουγκράνες και να κρατήσουν τα πεσμένα φύλλα στους κήπους και τα πάρκα.

Ο Martijn van Gessel, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Αϊντχόφεν, εξηγεί πως γίνεται προσπάθεια να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου για το πώς πρέπει να είναι οι δημόσιοι χώροι.

Στόχος των τοπικών αρχών είναι να αφήσουν ήσυχη τη φύση να κάνει τη δουλειά της, ακόμη κι αν οι δημόσιοι χώροι παρουσιάζουν εικόνα ακαταστασίας.

Εν προκειμένω, προτρέπουν τους πολίτες να διατηρήσουν τα φθινοπωρινά φύλλα επί τόπου, σε κήπους και πάρκα, καθώς το παχύ, ζεστό και γεμάτο υγρασία στρώμα που δημιουργείται, «ταΐζει» τα έντομα και συμβάλλει στον κύκλο της ζωής.

«Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι πως το γρασίδι πρέπει πάντα να είναι κουρεμένο, τα φύλλα να απομακρύνονται και όλα να φαίνονται καθαρά. Ωστόσο, στα πάρκα πρέπει να αφήνουμε να τα φύλλα να υπάρχουν», λέει ο Βα Γκέσελ.

«Το καλό με αυτή την υπόθεση είναι πως σπάει την παράδοση της κηπουρικής και της ιδέας πως όλα πρέπει να φαίνονται καθαρά», εξηγεί ο Raymond van de Sande, διευθυντής στην εταιρεία αρχιτεκτονικής κήπων Ergon.

Προσθέτει πως αφήνοντας τα φύλλα άθικτα στο χώμα, έχει ουκ ολίγα περιβαλλοντικά οφέλη. «Αφήνεις να εξελιχθούν οι φυσικές διαδικασίες και βλέπεις πως υπάρχουν πλεονεκτήματα όχι μόνο στο πεδίο της οικολογίας και της βιοποικιλότητας, αλλά και στη μείωση των χόρτων και τη μικρότερη ανάγκη για πότισμα το καλοκαίρι. Όταν βρέχει, υπάρχει λιγότερη απορροή στα φρεάτια: Δημιουργεί μια ολόκληρη διαδικασία βελτιώσεων».

Ο δήμος έχει τοποθετήσει 200 «καλάθια φύλλων» στην πόλη, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να μαζεύουν τα πεσμένα φύλλα από τους δρόμους ή τις αυλές τους, να τα πετούν για να τεμαχιστούν και να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα για τα φυτά της πόλης.

Πηγή: Lifo.gr, με πληροφορίες από Guardian

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *