ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΘΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΘΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία ήταν τα τελευταία 8 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ, γεγονός που δείχνει ότι ο κόσμος βρίσκεται πλέον βαθιά μέσα στην κρίση της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ περιγράφει πώς τα αέρια του θερμοκηπίου που κατέγραψαν ρεκόρ στην ατμόσφαιρα οδηγούν τη στάθμη της θάλασσας και το λιώσιμο των πάγων σε νέα υψηλά επίπεδα και επιτείνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα από το Πακιστάν έως το Πουέρτο Ρίκο. Η σκληρή εκτίμηση δημοσιεύθηκε την εναρκτήρια ημέρα της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop27 στην Αίγυπτο και ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι «ο πλανήτης μας βρίσκεται σε πορεία προς την επίτευξη σημείων καμπής που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο».

Η έκθεση του WMO αναφέρει:

  • Το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ στην ατμόσφαιρα, καθώς οι εκπομπές συνεχίζονται. Η ετήσια αύξηση του μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
  • Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει τώρα δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι πριν από 30 χρόνια και οι ωκεανοί είναι πιο θερμοί από ποτέ.
  • Τα ρεκόρ για το λιώσιμο των παγετώνων στις Άλπεις καταρρίφθηκαν το 2022, με μέσο όρο απώλειας ύψους 4 μέτρων.
  • Βροχή – και όχι χιόνι – καταγράφηκε για πρώτη φορά στην κορυφή ύψους 3.200 μέτρων του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας.
  • Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σχεδόν 1 εκατ. km2 κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε πριν από την Cop27: «Οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σε πορεία προς την επίτευξη σημείων καμπής που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο. Πρέπει να περάσουμε από τα σημεία καμπής σε σημεία καμπής για να ελπίζουμε».

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *