Τετραήμερο έντονο θερμό επεισόδιο στη χώρα από 22-25/7/2022 (+χάρτες θερμοκρασιών)

Τετραήμερο έντονο θερμό επεισόδιο στη χώρα από  22-25/7/2022 (+χάρτες θερμοκρασιών)
Οι λιμνάζουσες πολύ θερμές αέριες μάζες στη δυτική και κεντρική Μεσόγειο θα αρχίσουν να κινούνται την ερχόμενη Πέμπτη 21/7 προς ανατολικά-βορειοανατολικά, φθάνοντας την Παρασκευή στα Βαλκάνια.

Έτσι, από την Παρασκευή 22/7 η θερμοκρασία στη χώρα μας θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο με αποτέλεσμα η Ελλάδα και τα υπόλοιπα Βαλκάνια να εισέλθουν στο κατώφλι του οριακού καύσωνα.

Αυτό αποτυπώνεται και στον δείκτη EFI (Extreme Forecast Index), ο οποίος στο φάσμα των χρωμάτων του παρακάτω χάρτη φαίνεται να φθάνει στην ηπειρωτική Ελλάδα στο κίτρινο και στη δυτική Ελλάδα στο πορτοκαλί επίπεδο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Επομένως στην ηπειρωτική Ελλάδα το χρονικό διάστημα από 22-25/7/2022 αναμένεται ασυνήθιστα ζεστός καιρός με τη δυτική ηπειρωτικη Ελλάδα να προσεγγίζει τον ακραίο ζεστό καιρό.

Να επισημάνουμε ότι ακραίες καιρικές συνθήκες αναμένονται για τιμές του δείκτη EFI πάνω από 0,8. Στην περίπτωση της χώρας μας, τιμή του δείκτη λίγο κάτω από το 0,8 παρατηρείται μόνο στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα.
Επίσης από την Παρασκευή 22/7 ο ουρανός στη χώρα μας και στα υπόλοιπα Βαλκάνια θα είναι θολός, λόγω της μεταφερόμενης Αφρικανικής σκόνης.

Μελετώντας τους χάρτες των 500 και των 850 hPa του συνόλου των προγνωστικών μοντέλων καταλήγουμε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Η μέγιστη θερμοκρασία στην ισοβαρική επιφάνεια των 850 hPa (περίπου στα 1500 μέτρα) στη δυτική και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα θα κυμαίνεται το τετραήμερο 22-25/72022 από 22-25 βαθμούς Κελσίου.
Αυτές οι θερμοκρασίες στη στάθμη των 850hPa λαμβάνοντας υπόψιν και την πρόγνωση ότι η ισοβαρική επιφάνεια των 500hPa θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα σε ύψος 5900 γεωδυναμικών μέτρων συνεπάγονται ότι η ατμόσφαιρα στην χώρα μας, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι πολύ θερμή.
Έτσι, στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ανατολικής Ελλάδας (Θεσσαλική πεδιάδα, την πεδιάδα της Κωπαΐδας, την πεδιάδα της Αργολίδας και στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης) η θερμοκρασία το τετραήμερο 22-25/7/2022 θα φθάσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς.
Η πιο ζεστή ημέρα θα είναι η Κυριακή με το θερμόμετρο να φθάνει τοπικά και στους 41 ίσως και στους 42 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες από τις προαναφερθείσες περιοχές.
Ενώ θα πρέπει να τονιστεί οτι οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα μεγάλα αστικά κέντρα ακόμη και το βράδυ δεν θα πέφτουν κάτω απο τους 30 βαθμούς κελσίου!
Μικρή κάμψη της θερμοκρασίας αναμένεται τη Δευτέρα 25/7 και από την Τρίτη 26/7 πτώση της θερμοκρασίας στην Ανατολική και μικρότερη στη δυτική Ελλάδα.

Πηγή χαρτών: ecmwf.int

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *