Έντονη αστάθεια το επόμενο τριήμερο 8-10/6/2022 στη χώρα μας με γενίκευση των φαινομένων την Παρασκευή στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα(+Χάρτες)

Έντονη αστάθεια το επόμενο τριήμερο 8-10/6/2022 στη χώρα μας με γενίκευση των φαινομένων την Παρασκευή στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα(+Χάρτες)

Η μετακίνηση ψυχρών αερίων μαζών από την βόρεια Ευρώπη προς τα δυτικά Βαλκάνια και την Ιταλία θα τροποποιήσουν τη κυκλοφορία της μέσης και ανώτερης ατμόσφαιρας στην νοτιοανατολική Ευρώπη το ερχόμενο τριήμερο από 8-10/6/2022. 
Έτσι από την Τετάρτη 8/6 θα αρχίσει να δημιουργείται μία ατμοσφαιρική διαταραχή στην βόρεια Ιταλία η οποία θα προκαλέσει ένταση της αστάθειας στη χώρα μας και κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. 
Με τη διέλευση της ατμοσφαιρικής διαταραχής την Παρασκευή 10/6 από τη χώρα μας αυξάνεται η πιθανότητα γενίκευσης των φαινομένων στη δυτική, τη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα.

Αναλυτικότερα:
Την Τετάρτη 8/6/2022 στην αρχή της ημέρας σε όλη σχεδόν τη χώρα αναμένεται αίθριος καιρός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις αυξημένες κατά τόπους στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία.
Τις θερμές και πρώτες βραδινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα αναμένεται να δημιουργηθούν νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, μπόρες και τοπικές καταιγίδες με την μορφή μπουρινιών, που πιθανόν να συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους, ηλεκτρική δραστηριότητα και σποραδικές χαλαζοπτώσεις. 


Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ στο βορειοδυτικό-βόρειο Αιγαίο από νοτιοανατολικές-νότιες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 13 έως 29 °C και στην υπόλοιπη χώρα από 16 έως 32 °C.
Την Πέμπτη 9/6/2022 στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην κεντρική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Ιονίου, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο.
Σταδιακά και μέσα στην ημέρα στην Ήπειρο, τη δυτική-κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανόν να συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους άνεμος, ηλεκτρική δραστηριότητα και μεμονωμένες χαλαζοπτώσεις. 


Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες και πιθανές μπόρες στην Εύβοια, τα βόρεια του νομού Αττικής, τα ορεινά της Πελοποννήσου και στα ορεινά της Κρήτης.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 5 μποφόρ και στο Αιγαίο από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 12 έως 29 °C και στην υπόλοιπη χώρα από 15 έως 33 °C.
Την Παρασκευή 10/6/2022 στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία και στα δυτικά της κεντρικής Μακεδονίας θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και στη δυτική Στερεά Ελλάδα θα είναι κατά τόπους ισχυρές και πιθανόν να συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ισχυρούς ριπαίους ανέμους και μεμονωμένες χαλαζοπτώσεις. 
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, όπου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής και από τα δυτικά και βόρεια θα υπάρξει βαθμιαία επιδείνωση του καιρού και συγκεκριμένα στην Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα, τη δυτική-κεντρική Πελοπόννησο και αργότερα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια και πιθανόν και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα με γενικές βροχές, τοπικές καταιγίδες, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, πιθανές μεμονωμένες χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς τοπικούς ριπαίους ανέμους.
Τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται να σημειωθούν στο βόρειο Ιόνιο, τη Δυτική Ελλάδα, την Ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική – ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με κατά τόπους έντονες και με διάρκεια βροχές.
Στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει η καλοκαιρία με λίγες τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.


Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4-5 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 13 έως 26 °C και στην υπόλοιπη χώρα από 15 έως 34 °C.  


Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

 

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *