Απογευματινή αστάθεια από το Σάββατο 14/5/2022 στην ηπειρωτική δυτική, βόρεια και πιθανόν κεντρική Ελλάδα(+Χάρτες)

Απογευματινή αστάθεια από το Σάββατο 14/5/2022 στην ηπειρωτική δυτική, βόρεια και πιθανόν κεντρική Ελλάδα(+Χάρτες)

Η μετακίνηση ασταθών αερίων μαζών στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα από τα βόρεια Βαλκάνια προς την χώρα μας το Σάββατο 14/5/2022 θα έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη αστάθειας τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά της δυτικής, βόρειας και πιθανόν και της κεντρικής Ελλάδας.

Η αστάθεια θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη γέννηση τοπικών βροχών και σποραδικών καταιγίδων.

Αναλυτικότερα:
Το Σάββατο 14/5/2022 προβλέπεται αίθριος καιρός σε όλη σχεδόν την χώρα με αρκετή ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις, οι οποίες στην Πελοπόννησο θα είναι πιο πυκνές.
Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται να δημιουργηθεί αστάθεια σε όλο σχεδόν τον ορεινό ηπειρωτικό κορμό της χώρας και της Κρήτης, καθώς και στα δυτικά ηπειρωτικά, τη Μακεδονία και πιθανόν στα πεδινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας, την κεντρική Στερεά Ελλάδα και στην κεντρική Πελοπόννησο.
Έτσι, στις προαναφερθείσες περιοχές από το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου προβλέπονται τοπικές βροχές,μπόρες και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι στο νότιο Ιόνιο και στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4-5 μποφόρ, στο βόρειο – κεντρικό Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στο βόρειο – κεντρικό Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 2-4 μποφόρ και κατά συνέπεια οι θάλασσες θα είναι καλοτάξιδες.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 10 έως 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 13 έως 30 βαθμούς.
Την Κυριακή 15/5/2022 στην αρχή της ημέρας προβλέπεται αίθριος καιρός σε όλη σχεδόν τη χώρα με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις.
Βαθμιαία και από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής αναμένεται να αναπτυχθούν νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές,εκτός της κεντρικής Μακεδονίας, και αναμένονται να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες.


Οι άνεμοι στο νότιο Ιόνιο και στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4-5 μποφόρ και στα υπόλοιπα πελάγη θα είναι ασθενείς 2-3 μποφόρ.
Έτσι, οι ελληνικές θάλασσες θα είναι καλοτάξιδες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 11 έως 30 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 14 έως 31 βαθμούς.


Τη Δευτέρα 16/5/2022 αναμένεται επανάληψη του καιρικού σκηνικού της Κυριακής με την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για την εκδήλωση τοπικών βροχών και σποραδικών καταιγίδων.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 9 έως 29 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 14 έως 31 βαθμούς.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *