Καλοκαιρία στη χώρα μας μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου και μεταβολή του καιρού από την Κυριακή των Βαΐων(+Χάρτες)

Καλοκαιρία στη χώρα μας μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου και μεταβολή του καιρού από την Κυριακή των Βαΐων(+Χάρτες)

Η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας στην βόρεια Αλγερία την Πέμπτη 14/4/2022 θα δημιουργήσει βαρομετρικό χαμηλό στην έρημο της Σαχάρας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Τυνησίας.
Το εν λόγω χαμηλό κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα κινηθεί προς τα νοτιοανατολικά και την Παρασκευή 15/4 θα βρεθεί στην Λιβύη.
Το Σάββατο 16/4 το συγκεκριμένο χαμηλό υπό την επίδραση της κυκλοφορίας της ανώτερης ατμόσφαιρας θα κινηθεί προς τα βόρεια-βορειονατολικά και σε συνδυασμό με τις ψυχρές μάζες της κεντρικής Ευρώπης θα ενισχυθεί και θα γίνει μία καλά οργανωμένη ύφεση με το κέντρο της στον κόλπο της Βεγγάζης. 


Αυτό το σύστημα κινούμενο προς βόρεια-βορειοανατολικά θα μεταβάλει τον καιρό της χώρας μας από την Κυριακή 17/4 και από τα νοτιοδυτικά με βροχές, σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοδυτικής Ελλάδας. 

Αναλυτικότερα:
Την Πέμπτη 14/4 αναμένεται ηλιοφάνεια σε όλη σχεδόν τη χώρα με νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου, τα νησιά του νοτίου Ιουνίου, τη νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη.
Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης και στο κέντρο της Θεσσαλικής πεδιάδας.


Οι άνεμοι στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο από ανατολικές νοτιοανατολικές διευθύνσεις 6-7 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι 5-6 μποφόρ, οι οποίοι στα νοτιοδυτικό Αιγαίο θα φτάνουν και στα 7 μποφόρ.
Την Παρασκευή 15/4 θα συνεχιστεί η καλοκαιρία στη χώρα μας με αύξηση της υγρασίας στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης και στο κέντρο της θεσσαλικής πεδιάδας.

Οι άνεμοι στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2-4 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις 7-8 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ, οι οποίοι στα νοτιοδυτικό Αιγαίο θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 2 έως 21 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 6 έως 25 βαθμούς.
Το Σάββατο 16/4 αρχικά στην χώρα μας προβλέπεται αίθριος καιρός και ηλιοφάνεια, αλλά βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου και στην νοτιοδυτική Ελλάδα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα καλύψουν την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, τη δυτική Μακεδονία, και από το απόγευμα την κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Θράκη.
Λίγες τοπικές βροχές υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν στα νησιά του νοτίου Ιονίου, την Πελοπόννησο και στην Στερεά Ελλάδα.
Ευνοείτε η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Οι άνεμοι στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-6 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις 6-7 μποφόρ.
Στο βόρειο-κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι 3-4 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 2 έως 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 6 έως 23 βαθμούς.
Την Κυριακή 17/4/2022 αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από τα νοτιοδυτικά με γενικευμένες βροχές σε όλον σχεδόν τον ηπειρωτικό κορμό, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες και  στην Εύβοια κυρίως μετά το μεσημέρι, και τοπικές βροχές στις υπόλοιπες περιοχές, εκτός από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις και ελάχιστες τοπικές βροχές.

Στην νότια Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια, ενώ μετά το μεσημέρι και εκεί τα επικρατήσει συμπαγής νέφωση.
Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Αιγαίο και στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο, ενώ  χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Ευνοείτε η μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη σχεδόν την χώρα και ως επί το πλείστον στη δυτική Ελλάδα.

Οι άνεμοι στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5-6 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 6-7 μποφόρ.
Στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι αρχικά 5-6 και αργότερα 6-7 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο νοτιοανατολικοί άνεμοι 6-8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 17 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 9 έως 23 βαθμούς.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Weather.us,MetOffice

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *