Πολικό ψύχος το Σαββατοκύριακο 12&13 Μαρτίου 2022 με πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο στην νοτιοανατολική ηπειρωτική Ελλάδα(+Χάρτες)

Πολικό ψύχος το Σαββατοκύριακο 12&13 Μαρτίου 2022 με πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο στην νοτιοανατολική ηπειρωτική Ελλάδα(+Χάρτες)

Η πολική αέρια μάζα από την Αρκτική Ρωσία κινείται διαρκώς προς τα νοτιοδυτικά και το κέντρο της το πρωί του Σαββάτου 12/3 θα βρίσκεται στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα.


Αυτή η συνοπτική κατάσταση θα έχει ως συνέπεια την εισβολή στη χώρα μας της πολικής αέριας μάζας με τον υδράργυρο να πέφτει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
Επιπλέον πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται να σημειωθούν στα παράλια της Λάρισας, τον νομό Μαγνησίας, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τον νομό Αττικής, την Ανατολική-Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Αναλυτικότερα:
Το Σάββατο 12/3/2022 και από τα βορειονατολικά αναμένεται σταδιακά πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στην Χαλκιδική, τις Σποράδες, τα παράλια του νομού Λάρισας, τον νομό Μαγνησίας, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τον νομό Αττικής, την Ανατολική-νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης και βροχές κατά τόπους ισχυρές στα πεδινά της Κρήτης.
Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στις Σποράδες, τα ανατολικά του νομού Μαγνησίας, την Εύβοια, τους νομούς Βοιωτίας, Αττικής, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και στην Κρήτη.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, και τοπικές παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός.
Από αργά το βράδυ αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων στην ηπειρωτική Ελλάδα και περιορισμός τους στην Κρήτη.

Για τον νομό Αττικής από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα βορειοανατολικά με χιονοπτώσεις πυκνές κατά διαστήματα και κατά τόπους, οι οποίες μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν σε όλο τον νομό.
Πιθανόν το απόγευμα και το βράδυ να χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα φαινόμενα δεν θα είναι της έντασης και της διάρκειας της κακοκαιρίας Ελπίς.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στο Ιόνιο 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο από 5-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα και συγκεκριμένα στην βόρεια Ελλάδα από -10 έως 6 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από -4 έως 11 βαθμούς.
Την Κυριακή 13/3/2022 στην αρχή της ημέρας στην Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά ημιορεινά και βροχές στα πεδινά.
Βαθμιαία και μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην Εύβοια,την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες, όπου και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.
Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις στα βόρεια 5-6 μποφόρ και στα νότια 7-8 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι στα βόρεια και κεντρικά 5-6 μποφόρ και στα νότια 6-7 μποφόρ
Ο υδράργυρος θα πέσει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -12 έως 8 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από -6 έως 11 βαθμούς.

Τη Δευτέρα 14/3/2022 στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και στην Κρήτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις.
Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός.Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διεύθυνσης στο Ιόνιο 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -8 έως 11 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από -3 έως 13 βαθμούς.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Weather.us, Met Office

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *