Βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι της Πέμπτης 17/2 και επικράτηση ανοιξιάτικου καιρού το τριήμερο 18-20/2/2022(+Χάρτες)

Βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι της Πέμπτης 17/2 και επικράτηση ανοιξιάτικου καιρού το τριήμερο 18-20/2/2022(+Χάρτες)

Το βαρομετρικό χαμηλό με το κέντρο του στο Ιόνιο το απόγευμα της Τετάρτης 16/2/2022 θα κινηθεί προς τα νοτιοανατολικά και σταδιακά μέσα στην Πέμπτη θα εξασθενήσει. 

Αυτή η συνοπτική κατάσταση θα έχει ως αποτέλεσμα την Πέμπτη 17/2/2022 βροχές κατά τόπους ισχυρές να σημειωθούν στην Πελοπόννησο, τον Αργοσαρωνικό και τοπικές βροχές στη Δυτική Ελλάδα, την Στερεά Ελλάδα, την Ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και αργότερα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Η επέκταση από την κεντρική Μεσογείο προς την χώρα μας των υψηλών πιέσεων στην επιφάνεια και των μεγαλύτερων γεωδυναμικών υψών της μέσης και ανώτερης ατμόσφαιρας θα συμβάλλει στην βελτίωση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας την Παρασκευή και το Σάββατο 18&19/2/2022. 

Μία νέα ασθενής ατμοσφαιρική διαταραχή θα δημιουργήσει αυξημένες νεφώσεις την Κυριακή 20/2/2022 στη Δυτική Ελλάδα και τοπικές νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα. 

Αναλυτικότερα:
Την Πέμπτη 17/2/2022 αρχικά προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις σε όλη τη χώρα με βροχές κατά τόπους ισχυρές στην Πελοπόννησο και στον νομό Αττικής, σποραδικές καταιγίδες στην νότια Πελοπόννησο και στον Αργοσαρωνικό, τοπικές βροχές στην Ήπειρο, την Ανατολική Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και ασθενείς τοπικές βροχές στην κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, την Χαλκιδική και τη Θράκη. 
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Πίνδου πάνω από τα 1200-1400 μέτρα.
Σταδιακά μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Κρήτη και τις Κυκλάδες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν σημαντικά και μέχρι το τέλος της ημέρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες στο εσωτερικό της Θεσσαλικής πεδιάδας και της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο πέλαγος θα είναι αρχικά ασθενείς και μετά το μεσημέρι θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι άνεμοι 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 16 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 6 έως 18 βαθμούς.
Την Παρασκευή και το Σάββατο 18&19/2/2022 αναμένεται να επικρατήσει καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με αρκετή ηλιοφάνεια, καλοτάξιδες θάλασσες και περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.  
Οι άνεμοι στα πελάγη την Παρασκευή θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4-5 μποφόρ και το Σάββατο από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 1 έως 18 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 3 έως 22 βαθμούς. 
Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες στο εσωτερικό των κλειστών πεδιάδων.
Την Κυριακή 20/2/2022 στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κινηθούν ανατολικά και μέχρι το τέλος της ημέρας θα καλύψουν όλη σχεδόν την χώρα. 
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4-5 μποφόρ, στο βόρειο και στο κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4-5 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα επίπεδα του Σαββάτου.  

Τέλος, μία πολύ πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού αναμένεται κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα την Τρίτη 22/2/2022.  
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Weather.us, Met Office

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

 

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *