Βελτίωση του καιρού και επικράτηση καλοκαιρίας από 9-12/2/2022(+Χάρτες)

Βελτίωση του καιρού και επικράτηση καλοκαιρίας από 9-12/2/2022(+Χάρτες)

Η επέκταση των υψηλών πιέσεων στην επιφάνεια και των μεγαλυτέρων γεωδυναμικών υψών στη μέση ατμόσφαιρα προς τη χώρα μας θα έχουν ως επακόλουθο την βελτίωση του καιρού, την επικράτηση καλοκαιρίας το επόμενο τετραήμερο 9-12/2/2022 με καλοτάξιδες θάλασσες και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.

Αναλυτικότερα:
Την Τετάρτη 9/2/2022 στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, οι οποίες στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Βαθμιαία στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, ενώ στην Κρήτη θα συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί παγετός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο αρχικά 8-9 και τοπικά 10 μποφόρ, οι οποίοι μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν.
Στα υπόλοιπα πελάγη η ένταση των ανέμων θα κυμαίνεται από 5-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα κυμανθεί στη
Βόρεια Ελλάδα από -6 έως 12 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από -2 έως 16 βαθμούς.
Το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής 10&11/2/2022 αναμένεται να επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη σχεδόν τη χώρα με περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας και εξασθένιση των ανέμων.
Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά της βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί παγετός και στα ηπειρωτικά της κεντρικής Ελλάδας οριακός παγετός.
Οι άνεμοι την Πέμπτη στο νοτιανατολικό Αιγαίο στην αρχή της ημέρας θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ, οι οποίοι μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν και στο υπόλοιπη Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση.
Στο Ιόνιο οι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ.
Την Παρασκευή 11/2 οι άνεμοι τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν και θα είναι ασθενείς και οι θάλασσες καλοτάξιδες.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -3 έως 14 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από -1 έως 18 βαθμούς.
Το Σάββατο 12/2/2022 στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες μέχρι το τέλος της ημέρας θα επεκταθούν σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό.
Από το βράδυ του Σαββάτου αναμένονται ασθενείς τοπικές βροχές στα πόδια της Χαλκιδικής, τις Σποράδες, τα ανατολικά προσήνεμα της Θεσσαλίας, τον νομό Πιερίας και στην Εύβοια.
Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά της βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί παγετός. Επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες στο εσωτερικό των πεδιάδων της Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης και της Θράκης.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ασθενείς εκτός από το βόρειο Αιγαίο, όπου το απόγευμα αναμένεται σημαντική ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων, οι οποίοι θα φθάσουν τα 6-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -2 έως 14 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 1 έως 16 βαθμούς.
Τέλος, την Κυριακή 13/2/2022 μία ασθενής ατμοσφαιρική διαταραχή της μέσης και ανώτερης ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με το ισχυρό βορειοανατολικό ρεύμα στο Αιγαίο αναμένεται να προκαλέσει τοπικές βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: TropicalTidbits, ECMWF

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *