Ψυχρός ο καιρός με φαινόμενα στην Ανατολική Ελλάδα το τριήμερο 15-17/12/2021(+Χάρτες)

Ψυχρός ο καιρός με φαινόμενα στην Ανατολική Ελλάδα το τριήμερο 15-17/12/2021(+Χάρτες)

“Η ψυχρή αέρια μάζα στα Βαλκάνια σε συνδυασμό με τον καιρό του βορείου ρεύματος στη χώρα μας θα διατηρήσει τον νεφοσκεπή καιρό στην Ανατολική Ελλάδα, τις βροχές στα πεδινά και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, των Κυκλάδων, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, κυρίως την Τετάρτη 15/12/2021 και λιγότερο την Πέμπτη και την Παρασκευή 16&17/12/2021.  
Το Σάββατο 18/12/2021 αναμένεται να λάβει χώρα μία νέα έντονη ψυχρή εισβολή, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.”  

Αναλυτικότερα:

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/12/2021
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ:
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην Ανατολική Ελλάδα με τοπικές βροχές στην Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη.
Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τα ημιορεινά των παραπάνω περιοχών σε υψόμετρα πάνω από τα 600-800 μέτρα στην ηπειρωτική Ελλάδα και πάνω από τα 1200-1400 μέτρα στην Κρήτη.
Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα εξασθενήσουν σε όλες τις προαναφερόμενες περιοχές, εκτός από την Κρήτη, όπου θα είναι γενικευμένα και θα συνεχιστούν κατά διαστήματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Τα πιο μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στα ανατολικά προσήνεμα του νομού Μαγνησίας, τις Σποράδες, την Εύβοια, τους νομούς Βοιωτίας και Αττικής, τις δυτικές Κυκλάδες και κυρίως στην Κρήτη.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με τσουχτερό κρύο και παγετό τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά με ξάστερο ουρανό και άπνοια.

ΑΝΕΜΟΙ:
Ιόνιο Πέλαγος: Βορειοανατολικοί 5-6 μποφόρ.
Αιγαίο Πέλαγος: Βορειοανατολικοί 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:
Σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί στη:
Βόρεια Ελλάδα: -3 έως 10 βαθμούς
Κεντρική Ελλάδα: -2 έως 11 βαθμούς
Νότια Ελλάδα: -1 έως 15 βαθμούς
Νησιωτική Ελλάδα: 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΜΠΤΗ 16/12/2021
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ:
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στον νομό Έβρου, τις Σποράδες, την Εύβοια, το νομό Βοιωτίας τον νόμο Αττικής, τις Κυκλάδες την Κρήτη και στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ημιορεινά-ορεινά της ανατολικής Θράκης πάνω από τα 300-400 μέτρα, της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας πάνω από τα 700-800 μέτρα και στα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 900-1000 μέτρα.
Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις με αρκετή ηλιοφάνεια και τσουχτερό κρύο.
Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί παγετός.

ΑΝΕΜΟΙ:
Ιόνιο Πέλαγος: Βορειοανατολικοί 5-6 μποφόρ.
Αιγαίο Πέλαγος: Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί 6-7 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι-βορειοανατολικοί 6-7 μποφόρ με μικρή εξασθένιση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:
Στα ίδια χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί στη:
Βόρεια Ελλάδα: -4 έως 9 βαθμούς
Κεντρική Ελλάδα: -2 έως 10 βαθμούς
Νότια Ελλάδα: -1 έως 14 βαθμούς
Νησιωτική Ελλάδα: 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/12/2021
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ:
Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το τσουχτερό κρύο και η επικράτηση ηλιοφάνειας κυρίως στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα.
Στην Ανατολική Ελλάδα θα υπάρχουν νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές στον νομό Έβρου, τα νησιά του βορείου, κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής το πολικό μέτωπο από την βόρεια Ευρώπη αναμένεται να επιδεινώσει από τα βορειοδυτικά τον καιρό, κυρίως της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις από τα ξημερώματα του Σαββάτου 18/12/2021.
Τις πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί παγετός.

ΑΝΕΜΟΙ:
Ιόνιο Πέλαγος: Βόρειοι-βορειοδυτικοί 5-6 μποφόρ ενισχυόμενοι από τα βράδυ στα 6-7 τοπικά και 8 μποφόρ.
Αιγαίο Πέλαγος: Βορειοδυτικοί 5-6 μποφόρ, ενισχυόμενοι το βράδυ στον Θερμαϊκό στα 6-7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:
Σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί στη:
Βόρεια Ελλάδα: -4 έως 10 βαθμούς
Κεντρική Ελλάδα: -3 έως 11 βαθμούς
Νότια Ελλάδα: -2 έως 15 βαθμούς.
Νησιωτική Ελλάδα: 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου

Περισσότερα και πιο αξιόπιστα προγνωστικά στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού του Σαββατοκύριακου, που παρουσιάσει μεγάλο ενδιαφέρον σε νεότερη δημοσίευση.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: Met Office, Weather.us, TropicalTidbits

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *