Διαδοχικές μεταβολές του καιρού στη χώρα μας το επόμενο τετραήμερο 4-7/12/2021 (+Χάρτες)

Διαδοχικές μεταβολές του καιρού στη χώρα μας το επόμενο τετραήμερο 4-7/12/2021 (+Χάρτες)

Δύο νέες ατμοσφαιρικές διαταραχές αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα μας το χρονικό διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου του 2021.
Η πρώτη είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό στο νότιο Ιόνιο συνοδευόμενο με τα μέτωπα κακοκαιρίας, όπως φαίνεται στο παρακάτω χάρτη το οποίο θα επηρεάσει τη χώρα μας το Σάββατο 4/12/2021.


Η δεύτερη ένα άλλο βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία τη Δευτέρα 6/12 που θα επιδεινώσει τον καιρό τη χώρα μας και από τα βορειοδυτικά από το απόγευμα της Κυριακής 5/12.
Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των κυμάτων κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές, οι τοπικές καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα το Σάββατο 4/12 και από το βράδυ της Δευτέρας 6/12 και σε χαμηλότερα υψόμετρα και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, το Σάββατο 4/12 τη Δευτέρα 6/12 και την Τρίτη 7/12.
Αναλυτικότερα:
Το Σάββατο 4/12/2021 αναμένονται αυξημένες νεφώσεις σε όλη τη χώρα με βροχές κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την κεντρική-ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τον νομό Αττικής, την νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.
Τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και αργότερα στις Κυκλάδες και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Ελλάδα, την Μακεδονία και στη Θεσσαλία.
Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες στο εσωτερικό της Θεσσαλικής πεδιάδας και της Θεσσαλονίκης.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε υψόμετρα πάνω από τα 1800-2000 μέτρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη στην αρχή της ημέρας από νότιες νοτιοδυτικές διευθύνσεις στο Ιόνιο 4 έως 5 και στο Αιγαίο 6 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Μετά το μεσημέρι οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς 5 έως 6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα παραμένουν νοτιοδυτικοί και σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 6-15 βαθμούς, της κεντρικής από 7-16, της νότιας από 8-17 και της νησιωτικής από 10-19 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή 5/12 στα Δωδεκάνησα στην αρχή της ημέρας προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες γρήγορα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές νεφώσεις.
Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής και από τα δυτικά αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με βροχές στα νησιά του Ιονίου και μέχρι το τέλος της ημέρας σε όλη τη δυτική Ελλάδα.
Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο.
Τις πρωινές και νυχτερινές ώρες της Κυριακής θα σημειωθούν πυκνές τοπικές ομίχλες στο εσωτερικό της Θεσσαλικής πεδιάδας και της Θεσσαλονίκης.
Οι άνεμοι στην αρχή της ημέρας στα βόρεια πελάγη θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στα νότια από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι οι άνεμοι στα πελάγη θα στραφούν σε νότιους-νοτιοδυτικούς 5 έως 6 μποφόρ και αργότερα στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 6-15 βαθμούς, της κεντρικής από 7-17 της νότιας από 8-18 και της νησιωτικής από 10-20 βαθμούς Κελσίου.
Τη Δευτέρα 6/12 αναμένονται αυξημένες νεφώσεις στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με βροχές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Ελλάδα, τη Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Θράκη.
Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα, τη δυτική-κεντρική Θεσσαλία,την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Πίνδου πάνω από τα 1600 έως 1800 μέτρα και από τις βραδινές ώρες πάνω από τα 1200 έως 1400 μέτρα στα ορεινά της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νότιες νοτιοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 6 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 7-16 βαθμούς, της κεντρικής από 8-17 της νότιας από 9-19 και της νησιωτικής από 10-20 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη 7/12 προβλέπεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με βροχές, τοπικές καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας σε υψόμετρα πάνω από τα 1200-1400 μέτρα στα ορεινά της βορειοδυτικής Ελλάδας και πάνω από τα 1500-1700 μέτρα στα υπόλοιπα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Από το απόγευμα της Τρίτης και από τα βορειοδυτικά αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις στην αρχή της ημέρας 5 έως 6 μποφόρ, οι οποίοι γρήγορα θα ενισχυθούν και το απόγευμα θα φτάσουν τα 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι 5-6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 7 μποφόρ.
Το βράδυ της Τρίτης στο Θερμαϊκό οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές και θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 7-13 βαθμούς, της κεντρικής από 8-14 της νότιας από 9-15 και της νησιωτικής από 9-18 βαθμούς Κελσίου.
Ο παρακάτω χάρτης μας δείχνει τον συνολικό υετό που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στη χώρα μας από 4-7/12/2021.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: Met Office, Weather.us, ECMWF

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

:

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *