Βροχές κατά τόπους ισχυρές και τοπικές καταιγίδες το επόμενο τετραήμερο 27-30/11/2021 στη χώρα μας(+Χάρτες)

Βροχές κατά τόπους ισχυρές και τοπικές καταιγίδες το επόμενο τετραήμερο 27-30/11/2021 στη χώρα μας(+Χάρτες)

“Οικογένεια υφέσεων στην κεντρική Ευρώπη και στα βόρεια Βαλκάνια θα συμβάλλουν στη διέλευση μετώπων από τη χώρα μας, τα οποία θα προκαλέσουν βροχές, τοπικές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη κατά διαστήματα από το Σάββατο 27/11 μέχρι και την Τρίτη 30/11/2021.


Από το μεσημέρι της Δευτέρας και μετέπειτα θα αρχίσουν να ασπρίζουν τα βουνά της Πίνδου και της υπόλοιπης βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1000-1200 μέτρα περίπου”.

Αναλυτικότερα:
Το Σάββατο 27/11/2021 αναμένονται αυξημένες νεφώσεις σε όλη τη χώρα με τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.
Από το μεσημέρι και από τα δυτικά προβλέπεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά Ελλάδα και την νοτιοδυτική Θεσσαλία.
Μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται να βρέξει σε όλη σχεδόν τη χώρα εκτός από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα σημειωθούν πυκνές τοπικές ομίχλες στις πεδιάδες της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6-7 μποφόρ.
Το βράδυ στο Ιόνιο οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 4-15 βαθμούς, της κεντρικής από 9-17, της νότιας από 10-19 και της νησιωτικής Ελλάδας από 12-24 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή 28/11/2021 στην αρχή της ημέρας προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις σε όλη σχεδόν τη χώρα με βροχές κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, την βόρεια Εύβοια, την νοτιοανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και την νοτιοανατολική Θράκη.
Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές βροχές, οι οποίες γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα.
Έτσι στην Ανατολική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.
Από το μεσημέρι της Κυριακής και από τα δυτικά αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με βροχές κατά τόπους ισχυρές και τοπικές καταιγίδες κατά χρονική σειρά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τη δυτική Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, την βόρεια Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο.
Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα βρέξει σε όλον σχεδόν τον ηπειρωτικό κορμό εκτός των νομών Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και της Ανατολικής Πελοποννήσου.
Στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια.
Τις πρωινές ώρες της Κυριακής θα σημειωθούν πυκνές τοπικές ομίχλες στις πεδιάδες της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5-7 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 6-16 βαθμούς, της κεντρικής από 9-17, της νότιας από 10-19 και της νησιωτικής Ελλάδας από 13-24 βαθμούς Κελσίου.
Τη Δευτέρα 29/11/2021 αναμένεται συνέχιση της κακοκαιρίας στη χώρα μας με βροχές σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου, του κεντρικού και βορείου Αιγαίου.
Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην Ήπειρο, τη δυτική-κεντρική Στερεά Ελλάδα, τη δυτική-βόρεια Πελοπόννησο, την κεντρική-βόρεια Εύβοια,τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.
Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη.
Στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις, αλλά και αρκετή ηλιοφάνεια.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μετά το μεσημέρι της Δευτέρας κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου,κυρίως στη δυτική πλευρά, και σε υψόμετρα κατά μέσο όρο πάνω από τα 1100-1200 μέτρα.


Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις στην αρχή της ημέρας 6-7 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα ενισχυθούν και το αργά το βράδυ θα φθάσουν τα 8-9 πιθανόν και τα 10 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι άνεμοι 7-8 μποφόρ, οι οποίο μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Ισχυροί δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και και θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 6-14 βαθμούς, της κεντρικής από 8-15, της νότιας από 9-16 και της νησιωτικής Ελλάδας από 9-23 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη 30/11/2021 ο καιρός θα είναι νεφελώδης σε όλη σχεδόν τη χώρα με βροχές στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.
Τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται στα νησιά του βορείου και κεντρικού Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, την κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας Πίνδου, της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης πάνω από τα 800-1000 μέτρα στην κεντρική Πίνδο και στον Παρνασσό πάνω από τα 1000-1200 μέτρα.
Βαθμιαία και μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα βγει ήλιος σε όλη σχεδόν χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις στην αρχή της ημέρας στο νότιο Ιόνιο 8-9 και τοπικά 10 μποφόρ και στο βόρειο Ιόνιο 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι αρχικά νοτιοδυτικοί 7-8 και τοπικά στο νότιο Αιγαίο 9 μποφόρ, οι οποίοι μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Ισχυροί δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρεια Ελλάδας από 2-10 βαθμούς, της κεντρικής από 7-12 βαθμούς, της νότιας από 9-15 και της νησιωτικής από 8-20 βαθμούς.

Την Τετάρτη 1/12/2021 ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε όλη την χώρα και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και αισθητή ψύχρα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες με κατά τόπους παγετό στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Ακολουθία νέων συστημάτων θα αρχίσουν να επηρεάζουν τη χώρα μας από την ερχόμενη Πέμπτη 2/12/2021.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα προγνωστικά στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού στις αρχές του Δεκεμβρίου σε νεότερη δημοσίευση.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: TropicalTidbits, Met Office, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *