Τριήμερο (17-19/11/2021) νεφοσκεπούς καιρού σε μεγάλο μέρος της χώρας μας και τοπικών βροχών στα νησιά του Ιονίου (+ Χάρτες)

Τριήμερο (17-19/11/2021) νεφοσκεπούς καιρού σε μεγάλο μέρος της χώρας μας και τοπικών βροχών στα νησιά του Ιονίου (+ Χάρτες)

“Το αποκομμένο χαμηλό της μέσης ατμόσφαιρας στην κεντρική Μεσόγειο την Τετάρτη 17/11/2021 θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά και θα εξασθενήσει.


Αντίστοιχα το βαρομετρικό χαμηλό της επιφάνειας στην ίδια περιοχή της κεντρικής Μεσογείου την ίδια ημέρα θα στροβιλίζεται και θα εξασθενήσει.


Το αποτέλεσμα αυτής της συνοπτικής κατάστασης είναι η συνέχιση των τοπικών βροχών και σποραδικών καταιγίδων στο Ιόνιο και στα νησιά του, καθώς και ο νεφοσκεπής καιρός κυρίως στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού.
Το ψυχρό μέτωπο στα βόρεια και κεντρικά Βαλκάνια την Παρασκευή 19/11/2021 κινούμενο προς την περιοχή της βόρειας Τουρκίας θα επιδεινώσει πρόσκαιρα τον καιρό της ανατολικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης με λίγες τοπικές βροχές.


Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το Σάββατο 20/11/2021.”
Αναλυτικότερα:
Την Τετάρτη 17/11/2021 στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα, την Εύβοια, τις Σποράδες και στην Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, τις παράκτιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας, τα ανατολικά του νομού Μαγνησίας, τη βόρεια και στην κεντρική Εύβοια.
Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα με ηλιοφάνεια κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και στην νότια Πελοπόννησο.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5-6 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις στην αρχή της ημέρας 6-7 μποφόρ που μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν λίγο, πέφτοντας στα 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 2-14 βαθμούς, της κεντρικής από 8-15, της δυτικής και νότιας Ελλάδας από 8-18 και στη νησιωτική Ελλάδα από 13-21 βαθμούς Κελσίου.
Την Πέμπτη 18/11/2021 στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Μακεδονία και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου.
Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.
Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες στις πεδιάδες της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης.
Από το απόγευμα της Πέμπτης και από τα βορειοδυτικά αναμένεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού που θα επηρεάσει την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, την βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά της κεντρικής Μακεδονίας, τη Θεσσαλία και στα βόρεια της Στερεάς Ελλάδας με λίγες τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5-6 μποφόρ, οι οποίοι από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις, εντάσεως 5-6 μποφόρ στο ανατολικό Αιγαίο και 3-4 μποφόρ στα δυτικά του Αιγαίου.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 2-15 βαθμούς, της κεντρικής από 5-16, της δυτικής και νότιας Ελλάδας από 7-18 και στη νησιωτική Ελλάδα από 13-20 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή 19/11/2021 σε όλη σχεδόν την χώρα με εξαίρεση τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές, στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία (κυρίως δυτική και προσήνεμα ανατολικά τμήματα), την Ανατολική Μακεδονία, τα πόδια της Χαλκιδικής, τις Σποράδες, την κεντρική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και στην Πελοπόννησο.
Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.
Στην Κρήτη στην αρχή της ημέρας θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις που προς το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα είναι αρχικά νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ, οι οποίοι μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4-5 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι 5-6 και από το βράδυ στο νότιο Αιγαίο θα φτάσουν τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 6-14 βαθμούς, της κεντρικής από 8-15 της δυτικής και νότιας Ελλάδας από 9-18 και στη νησιωτική Ελλάδα από 13-20 βαθμούς Κελσίου.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 20&21/11/2021 αναμένεται βελτίωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα με εξαίρεση την Κρήτη όπου το Σάββατο θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι βόρειοι άνεμοι στο νότιο Αιγαίο θα ενισχυθούν περαιτέρω, φθάνοντας τα 7-8 μποφόρ.
Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά το κρύο θα είναι τσουχτερό και πιθανόν να σημειωθεί το φαινόμενο της πάχνης.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό του Σαββατοκύριακου σε νεότερη δημοσίευση.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *