Επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι της Κυριακής 14/11/21 στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα (+Χάρτες)

Επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι της Κυριακής 14/11/21 στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα (+Χάρτες)

“Το αποκομμένο χαμηλό της μέσης ατμόσφαιρας στην περιοχή της Ελβετίας το πρωί της Κυριακής 14/11/21 θα κινηθεί προς τα νοτιοδυτικά,


θα δημιουργήσει βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Σικελίας, το οποίο θα συνδυαστεί με τον πολύ ισχυρό αντικυκλώνα της βορειοδυτικής Ρωσίας.

Το εν λόγω βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει από το μεσημέρι της Κυριακής βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και τοπικές βροχές στις παράκτιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας.
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης θα επηρεάσουν τη δυτική Ελλάδα, τη δυτική-κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.


Τα περισσότερα φαινόμενα αναμένονται κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, στα ορεινά-ημιορεινά των προσήνεμων περιοχών του Ολύμπου, του Κισσάβου, του Πηλίου και της Όρθρυς”.
Αναλυτικότερα:
Την Κυριακή 14/11/2021 στην αρχή της ημέρας προβλέπονται νεφώσεις σε όλη την χώρα, κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα, και στα νησιά του Ιονίου αναμένονται λίγες τοπικές βροχές.
Από το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται επιδείνωση του καιρού στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και τοπικές βροχές στις παράκτιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας.
Από αργά το βράδυ της Κυριακής τοπικές βροχές θα επηρεάσουν τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα, την οροσειρά της Πίνδου και την Πελοπόννησο.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5-6 μποφόρ και στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδα από 4-16 βαθμούς, της κεντρικής από 6-17, της δυτικής και της νότιας από 8-20 και στην νησιωτική Ελλάδα από 12-21 βαθμούς Κελσίου.
Τη Δευτέρα 15/11/2021 στο Ιόνιο και στην ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και τοπικές βροχές ασθενούς- μέτριας έντασης στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία,τη δυτική-κεντρική Μακεδονία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα, τις Σποράδες και στην κεντρική-βόρεια Εύβοια.
Τα πιο πολλά φαινόμενα αναμένοντα να σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου,τη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και στην ανατολική πλευρά (προσήνεμη) της οροσειράς της Πίνδου.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 7-8 μποφόρ και στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5-6 και στο βόρειο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες και μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες και θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδα από 5-16 βαθμούς, της κεντρικής από 8-15, της δυτικής και της νότιας από 8-22 και στην νησιωτική Ελλάδα  από 13-22 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη 16/11/2021 θα συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό του καιρού με το νεφικό σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας να επηρεάζει επιπλέον την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, χωρίς όμως την εκδήλωση φαινομένων σε αυτές τις περιοχές.
Οι υποψήφιες περιοχές για την εκδήλωση τοπικών βροχών ασθενούς έως μέτριας έντασης είναι τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη, η ανατολική προσήνεμη πλευρά όλης της οροσειράς της Πίνδου, η δυτική Θεσσαλία, ο νομός Φθοιώτιδας, ο νομός Μαγνησίας κυρίως οι προσήνεμες πλευρές του Πηλίου, οι προσήνεμες παραλιακές, ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νομών Λάρισας και Πιερίας.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ και στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5-6 και στο βόρειο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδα από 5-15 βαθμούς, της κεντρικής από 8-15, της δυτικής και της νότιας από 9-19 και στην νησιωτική Ελλάδα από 13-22 βαθμούς Κελσίου.

Το ίδιο σκηνικό του καιρού με εξασθένιση των φαινομένων θα συνεχιστεί την Τετάρτη 17/11 και την Πέμπτη 18/11/21.
Πιθανή νέα πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού την ερχόμενη Παρασκευή 19/11/21.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού από την Τετάρτη 17/11/21 και μετέπειτα σε νεότερη δημοσίευση.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Met Office, Weather.us

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *