Μεταβολή του καιρού την Τρίτη 2/11/2021, βελτίωση, σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και πυκνές τοπικές ομίχλες τις επόμενες ημέρες(+Χάρτες)

Μεταβολή του καιρού την Τρίτη 2/11/2021, βελτίωση, σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και πυκνές τοπικές ομίχλες τις επόμενες ημέρες(+Χάρτες)

“Το συνεσφιγμένο μέτωπο της ύφεσης (βαρομετρικό χαμηλό) με το κέντρο της στα βόρεια Βαλκάνια αναμένεται να επιδεινώσει την Τρίτη 2/11/2021 και από τα δυτικά τον καιρό στην χώρα μας.


Παράλληλα μια πολύ μεγάλη ατμοσφαιρική διαταραχή στη δυτική Ευρώπη θα συμβάλλει στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική προς την χώρα μας από την Τετάρτη 3/11 και κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή 4&5/11.


Οι νοτιάδες που θα πνέουν τόσο στην κατώτερη, όσο και στην μέση ατμόσφαιρα θα μεταφέρουν στην χώρα μας αφρικανική σκόνη, ιδιαίτερα από το απόγευμα της Πέμπτης και μετά.


Επίσης λόγω του ξάστερου ουρανού και της θερμής μεταφοράς καθ´ ύψος, στις πεδιάδες της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες για τον σχηματισμό πυκνών ομιχλών τις νυχτερινές και πρωινές ώρες των ημερών από την Τετάρτη 3/11 και μετέπειτα.
Μάλιστα είναι πιθανό το ενδεχόμενο στο εσωτερικό των πεδιάδων αυτών οι ομίχλες να παραμένουν και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας όμως θα επικρατήσει ηλιοφάνεια από την Τετάρτη 3/11 και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο την Πέμπτη και την Παρασκευή”.


Αναλυτικότερα:
Την Τρίτη 2/11/2021 στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, και στη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται από την αρχή της ημέρας βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο.
Τα φαινόμενα αυτά γρήγορα θα μετακινηθούν αναταλικότερα, αλλά ταυτόχρονα θα παρουσιάσουν και εξασθένιση και θα επηρεάσουν, εκτός από την Κρήτη και τις Κυκλάδες, όλη την υπόλοιπη χώρα και κυρίως, την Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και αργότερα την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Από τις μεσημβρινές ώρες ο καιρός στη δυτική Ελλάδα θα καταστεί άστατος, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα αρχίσει να βελτιώνεται βαθμιαία από τα δυτικά προς τα ανατολικά.


Οι άνεμοι στο Ιόνιο στην αρχή της ημέρας θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις εντάσεως 5-6 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο 7-8 μποφόρ, οι οποίοι γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιάδες 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα και στο Αιγαίο οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν, εκτός από το νότιο και ανατολικό Αιγαίο, όπου η ένταση των ανέμων θα διατηρηθεί στα 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας θα κυμανθεί από 6-17, της κεντρικής από 9-19, της νότιας από 11-22 και στην νησιωτική Ελλάδα από 14-24 βαθμούς Κελσίου.
Την Τετάρτη 3/11/2021 στην αρχή της ημέρας θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα, την κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες γρήγορα θα διαλυθούν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Πυκνές τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν τις πρωινές και νυχτερινές ώρες στο εσωτερικό των πεδιάδων Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και στην Θράκη.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος.
Οι άνεμοι θα είναι αρχικά ασθενείς, αλλά μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν να πνέουν νότιοι-νοτιανατολικοί άνεμοι στα πελάγη,οι οποίοι το βράδυ θα φθάσουν στα 5-6 μποφόρ στο Ιόνιο και
4-5 μποφόρ στο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 7-21, της κεντρικής από 9-22, της νότιας από 11-24 και στην νησιωτική Ελλάδα από 15-24 βαθμούς Κελσίου.
Την Πέμπτη 4/11 και την Παρασκευή 5/11 τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πυκνές τοπικές ομίχλες τις πρωινές και νυχτερινές ώρες στη Θεσσαλία, την κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, τις Σποράδες και στις Κυκλάδες, καθώς και η επικράτηση ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια της ημέρας σε όλη σχεδόν τη χώρα.
Θα πρέπει να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο στις κλειστές πεδιάδες οι ομίχλες να διατηρούνται ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, εμποδίζοντας στις περιοχές αυτές την άνοδο των θερμοκρασιών.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5-6 μποφόρ στο Ιόνιο και 4-5 μποφόρ στο Αιγαίο, αλλά την Παρασκευή αναμένεται εξασθένιση των ανέμων στο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα άνοδο και θα κυμανθεί στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας από 9-23, της κεντρικής από 11-24 της νότιας από 12-27 και στην νησιωτική Ελλάδα από 16-26 βαθμούς Κελσίου.


Το Σάββατο 6/11/2021 θα παραμείνει το ίδιο σκηνικό του ζεστού και υγρού καιρού στην χώρα μας με στροφή των ανέμων στο Αιγαίο σε βοριάδες.
Την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται μικρή-μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη.
Την Κυριακή 7/11/2021 αναμένεται σημαντική ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων στο Αιγαίο και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα προγνωστικά στοιχεία για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε νεότερη δημοσίευση.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Met Office, Weather.us, Tropicaltidbits

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *