Μεταβολή του καιρού της χώρας μας από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 24/10/2021 (+Χάρτες)

Μεταβολή του καιρού της χώρας μας από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 24/10/2021 (+Χάρτες)

Το αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που αναμένεται να σχηματιστεί το Σάββατο 23/10/2021 στον κόλπο του Γκαμπές, στην θάλασσα της Τυνησίας, θα κινηθεί αργά προς τα βορειοανατολικά, φθάνοντας την Κυριακή 24/10/21 στην περιοχή της Βαλέτας, νότια-νοτιοανατολικά της Σικελίας, όπου και θα στροβιλίζεται.


Το συγκεκριμένο χαμηλό θα συνδυαστεί με τον πολύ ισχυρό αντικυκλώνα της ανατολικής Ευρώπης με αποτέλεσμα οι ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της Ουκρανίας να κινηθούν προς το κέντρο του χαμηλού και συναντώντας τις θερμότερες αέριες μάζες στην περιοχή μας θα σχηματίσουν ψυχρό μέτωπο, το οποίο θα μεταβάλλει από τις πρωινές ώρες της Κυριακής και από τα βορειοανατολικά τον καιρό της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών του βορείου-κεντρικού Αιγαίου”.
Αναλυτικότερα:
Το Σάββατο 23/10/2021 στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά προβλέπονται αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις στη Θράκη, τη δυτική Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και στην Πελοπόννησο.
Από το μεσημέρι και μετά οι νεφώσεις στη δυτική Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά.
Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στις πεδιάδες της Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης και της Κωπαΐδας θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις, εκτός από το Κρητικό Πέλαγος που θα πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις.
Η ένταση των ανέμων στο Ιόνιο και στο Κρητικό θα φθάσει στα 4-5 μποφόρ και στο Αιγαίο στα 3-4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Ελλάδα θα φθάσει στους 20-22 βαθμούς και στην Ανατολική Ελλάδα στους 24-26 βαθμούς.
Την Κυριακή 24/10/2021 στην αρχή της ημέρας στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο.
Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής και από τα βορειοανατολικά αναμένεται επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τις ασθενείς έως μέτριας έντασης βροχές, οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και κεντρικού Αιγαίου και από το μεσημέρι και μετά την Χαλκιδική, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία κυρίως τα ανατολικά προσήνεμα και τη δυτική-νότια, την Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τα νησιά του νοτίου Ιονίου, τη δυτική και βόρεια Κρήτη.



Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ και στο Ιόνιο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στην βόρεια και στην Ανατολική κεντρική Ελλάδα και θα φτάσει στην βόρεια Ελλάδα στους 18 βαθμούς, στην κεντρική στους 19-20 βαθμούς και στην νότια στους 22-25 βαθμούς.
Τη Δευτέρα 25/10/2021 σε όλη την χώρα εκτός από την Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όπου θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις και ηλιοφάνεια, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς έως μέτριας έντασης βροχές στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά της κεντρικής Μακεδονίας, τη δυτική-νότια Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου και στην βόρεια Κρήτη.
Γρήγορα και μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα βγει ήλιος σε όλη την βόρεια Ελλάδα.


Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 7-8 μποφόρ και στο Ιόνιο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο βόρειο Ιόνιο 6-7 και στο νότιο Ιόνιο 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη την χώρα και στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας δεν θα ξεπεράσει τους 13-15 βαθμούς και στην νότια Ελλάδα τους 16-18 βαθμούς.


Τέλος, την Τρίτη 26/10/2021 προβλέπεται πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων, καθώς από την Τετάρτη και κυρίως την Πέμπτη 28/10/2021 αναμένεται νέα έξαρση.
Περισσότερα και πιο αξιόπιστα προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό της Τρίτης 26/10/021 και ανήμερα της εθνικής επετείου σε νεότερη δημοσίευση.   
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr για συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΤΩΝ: ECMWF, Met Office, Weather.us, Windhub

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

 

 

Please follow and like us:

Πάνος Αρχοντής

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *